"Altijd verplicht incassokosten betalen als consument?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Altijd verplicht incassokosten betalen als consument?

Altijd verplicht incassokosten betalen als consument? Als de incassokosten volgens de wet incassokosten (WIK) zijn berekend, de factuur rechtsgeldig is en het incassobureau de wettelijke bepalingen heeft gevolgd dan ben je incassokosten verschuldigd aan het incassobureau of de deurwaarder die de incassokosten in rekening heeft gebracht. Er gelden uiteraard een aantal regels waar een incassobureau aan moet voldoen.

Waaraan een aanmaning voor consumenten moet voldoen per 1 juli 2012? Lees hierover in dit artikel.

Heb je een aanmaning ontvangen?
Sinds 1 juli 2012 moet je als consument eerst een aanmaning hebben ontvangen en minimaal 14 dagen te tijd hebben gekregen om een factuur te betalen. Er mogen hierbij geen extra kosten zoals administratiekosten in rekening worden gebracht. Is de betalingsperiode van de factuur verstreken en heb je ook niet betaald binnen de periode van de aanmaning, dan mag het incassobureau incassokosten in rekening brengen en dien je deze kosten ook te betalen.

Minimaal 14 dagen te tijd gekregen om een factuur alsnog te betalen?
Na het verstrijken van de betalingstermijn van een factuur moet je minimaal 14 dagen de tijd hebben gekregen om de factuur te voldoen zonder kostenverhoging. Een van de voornaamste redenen is simpel; als je onvoldoende geld op je bankrekening hebben ten tijde van een automatische bankafschrijving dan krijg je de mogelijkheid om de factuur alsnog te betalen zonder schadevergoeding (incassokosten) te hoeven betalen.

Heb je geen aanmaning ontvangen?
Heb je geen aanmaning ontvangen? Dan ben je niet verplicht om de incassokosten te betalen. Wanneer een overeenkomst bent aangegaan dien je de factuur uiteraard wel te betalen.

Zijn de incassokosten correct berekend?
Door middel van de volgende staffel kun je berekenen of de incassokosten correct zijn berekend. Wanneer de incassokosten te hoog zijn dan adviseer ik je bezwaar te maken tegen te hoge incassokosten en het incassobureau aan te schrijven.

Hoofdsom:

Eerste€ 0 tot € 2.50015% incassokosten
De volgende€ 2.500 tot € 5.00010% incassokosten
De volgende€ 5.000 tot € 10.0005% incassokosten
De volgende€ 10.000 tot € 190.0001% incassokosten
Het meerderevanaf € 190.0000,5% incassokosten met een maximum van € 6775

Er geldt een minimumbedrag aan incassokosten van € 40.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon