Betalingsregeling treffen, welke voorbeeld brief moet je gebruiken?

Betalingsregeling treffen, welke voorbeeld brief moet je gebruiken? Hoe doe je dat en waarom zou je überhaupt een betalingsregeling voorstellen? Ik zal hieronder uitleggen hoe je een betalingsregeling kunt treffen en welke voorbeeld brief je kunt gebruiken.

Waarom zou je een betalingsregeling voorstellen?
Indien je een schuld hebt maar de schuld niet in één keer kunt betalen is het slim om een betalingsregeling proberen te treffen met de schuldeiser. Ik zeg met opzet “proberen” daar een schuldeiser niet verplicht is om akkoord te gaan met een betalingsregeling (lees hierover meer in dit artikel).

Een schuldeiser mag de schuld namelijk in één keer opeisen. Indien een schuldeiser derden (bijv. een deurwaarder of advocaat) moet inschakelen om te gaan procederen zijn hieraan (hoge) kosten gebonden. Het is daarom voor veel schuldeisers voordeliger om akkoord te gaan met een betalingsregeling, vooral omdat de schuldeiser deze kosten vaak zelf moet voorschieten. Door het aangaan en het nakomen van een betalingsregeling bespaar je de schuldeiser geld en hierdoor ook jezelf. Indien de schuldeiser moet gaan procederen kunnen de kosten tenslotte geheel op jou verhaald worden. Dergelijke kosten voorkom je door het aangaan van een betalingsregeling.

Betalingsregeling treffen?
Stuur een brief (maak desgewenst gebruik van onderstaande voorbeeld brief).

Schrijf een brief naar de schuldeiser / incassobureau / deurwaarder waarin je aangeeft dat je een betalingsregeling wilt treffen.
1. Vermeld welk bedrag je maandelijks kunt betalen om de totale schuld af te lossen
2. Vermeld op (voor) welke datum je de betaling maandelijks voldoet (hou je hieraan want anders vervalt de betalingsregeling!)
3. Vraag de schuldeiser om te reageren
4. Verstuur de brief – zo mogelijk – aangetekend en/of per e-mail

Hieronder vind je een voorbeeld brief die je kunt gebruiken om een betalingsregeling te treffen. Je kunt de brief uiteraard naar eigen inzicht veranderen. 

je naam
adres
postcode en woonplaats
e-mail, indien nodig

Geadresseerde (schuldeiser)
naam
afdeling
adres
postcode en plaats

Betreft: dossiernummer

Onderwerp: Voorstel betalingsregeling

Je woonplaats, datum

Geachte heer, mevrouw, eventueel naam toevoegen

Naar aanleiding van uw schrijven van  datum reageer ik hierbij op uw brief, waarin u mij namens naam van betreffende schuldeiser aansprakelijk stelt voor het betalen van een bedrag van € bedrag.  Ik betwist de vordering niet maar ik kan verschuldigde bedrag op dit moment niet in één keer betalen.

Ik verzoek u daarom vriendelijk om een betalingsregeling met mij te treffen zodat ik de gelegenheid krijg om de vordering in maandelijkse termijnen in zijn geheel af te lossen en ik verdere (proces)kosten kan voorkomen. Ik verneem graag van u of u akkoord kunt gaan met een maandelijkse aflossing van € bedrag.

Met vriendelijke groet,

Je naam en handtekening 

Heb je hulp nodig bij het gebruik van de voorbeeld brief? Of heb je (hierover) vragen? Reageer dan vooral op dit artikel. 

Eigenaar en oprichter incassobureau LUUC.EU

Ik (Luuc Rikken) ben schrijver van dit artikel en eigenaar van Incassobureau LUUC.EU. Mijn incassobureau is gespecialiseerd in het snel incasseren van vorderingen voor particulieren en bedrijven in Nederland.

Heb je vragen of wil je mijn kantoor inschakelen, neem gerust contact op door te mailen naar luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier.

Incassobureau LUUC.EU

Geef een reactie