Online Marketing Bureau Marketingvriend

Klant wil niet betalen, wat kan je doen?

Een klant wil niet betalen, wat kan je doen? Een vervelende zaak. Een klant die zijn factuur niet wil betalen is één maar hoe krijg je het voor elkaar om de factuur te innen en waarom wil de klant niet betalen?

Klant wil niet betalen omdat hij in financiële problemen verkeert
Een klant wil niet betalen, zegt hij. Het kan evengoed zo zijn dat de klant niet kan betalen. In deze situatie is het belangrijk om te bepalen of de klant in tijdelijke financiële moeilijkheden verkeert of langdurig. Wanneer de klant in tijdelijke moeilijkheden verkeert dan zou je ervoor kunnen kiezen om geduldig op je geld te wachten en bij voorkeur een betalingsregeling te treffen. Een gerechtelijke procedure voeren en/of beslagleggen op goederen is tenslotte kostbaar en het is maar de vraag of het de investering waard is. Het is raadzaam om een goede afweging te maken, bij voorkeur in overleg met een jurist.

Klant kan niet betalen
De klant kan niet betalen? Een moeilijke kwestie want hoe kan je bepalen of de klant daadwerkelijk niet kan betalen? Je zou kunnen controleren of de klant in de schuldsanering (controleren of iemand is toegelaten tot de schuldsanering kan op deze website) zit want daadwerkelijk op de bankrekening van de klant kijken dat is helaas niet mogelijk. Het voeren van een gerechtelijke procedure is risicovol want het is vaak maar de vraag of het de investering waard is. Probeer in deze situatie in beginsel om een betalingsregeling te treffen waar de klant aan kan voldoen en jij binnen een redelijke termijn beschikt over het factuurbedrag. Lukt dat niet, geef de factuur dan zo snel mogelijk uit handen aan een gerechtsdeurwaarder of incassobureau. Het niet accepteren van een redelijke betalingsregeling is namelijk een slecht voorteken.

Klant wil niet betalen omdat hij een klacht heeft
Het kan zo zijn dat een klant niet wil betalen omdat hij een klacht heeft. Wanneer de klant aangeeft in geen geval te willen betalen, zelfs als je het probleem verhelpt dan stelt de klant zich niet redelijk op. De alarmbellen moeten nu gaan rinkelen want dit kan een teken zijn dat de klant niet kan betalen en dus een smoesje heeft verzonnen. Is de klacht gegrond? Verhelp het probleem en geef de klant een redelijke termijn om een factuur alsnog te betalen. Is de klacht niet gegrond? Stel de klant schriftelijk in gebreke en geef de vordering uit handen aan mijn incassobureau. Wanbetalers moeten tenslotte worden aangepakt.


Eigenaar en oprichter incassobureau LUUC.EU

Ik (Luuc Rikken) ben schrijver van dit artikel en eigenaar van Incassobureau LUUC.EU. Mijn incassobureau is gespecialiseerd in het snel incasseren van vorderingen voor particulieren en bedrijven in Nederland.

Heb je vragen of wil je mijn kantoor inschakelen, neem gerust contact op door te mailen naar luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier.

Geef een reactie