"Betalingsregeling treffen, welke voorbeeld brief moet je gebruiken?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Betalingsregeling treffen, welke voorbeeld brief moet je gebruiken?

Betalingsregeling treffen, welke voorbeeld brief moet je gebruiken? Hoe doe je dat en waarom zou je überhaupt een betalingsregeling voorstellen? Ik zal hieronder uitleggen hoe je een betalingsregeling kunt treffen en welke voorbeeld brief je kunt gebruiken.

Waarom zou je een betalingsregeling voorstellen?
Indien je een schuld hebt maar de schuld niet in één keer kunt betalen is het slim om een betalingsregeling proberen te treffen met de schuldeiser. Ik zeg met opzet “proberen” daar een schuldeiser niet verplicht is om akkoord te gaan met een betalingsregeling (lees hierover meer in dit artikel).

Een schuldeiser mag de schuld namelijk in één keer opeisen. Indien een schuldeiser derden (bijv. een deurwaarder of advocaat) moet inschakelen om te gaan procederen zijn hieraan (hoge) kosten gebonden. Het is daarom voor veel schuldeisers voordeliger om akkoord te gaan met een betalingsregeling, vooral omdat de schuldeiser deze kosten vaak zelf moet voorschieten. Door het aangaan en het nakomen van een betalingsregeling bespaar je de schuldeiser geld en hierdoor ook jezelf. Indien de schuldeiser moet gaan procederen kunnen de kosten tenslotte geheel op jou verhaald worden. Dergelijke kosten voorkom je door het aangaan van een betalingsregeling.

Betalingsregeling treffen?
Stuur een brief (maak desgewenst gebruik van onderstaande voorbeeld brief).

Schrijf een brief naar de schuldeiser / incassobureau / deurwaarder waarin je aangeeft dat je een betalingsregeling wilt treffen.
1. Vermeld welk bedrag je maandelijks kunt betalen om de totale schuld af te lossen
2. Vermeld op (voor) welke datum je de betaling maandelijks voldoet (hou je hieraan want anders vervalt de betalingsregeling!)
3. Vraag de schuldeiser om te reageren
4. Verstuur de brief – zo mogelijk – aangetekend en/of per e-mail

Hieronder vind je een voorbeeld brief die je kunt gebruiken om een betalingsregeling te treffen.

Je kunt de brief uiteraard naar eigen inzicht veranderen. 

je naam
adres
postcode en woonplaats
e-mail, indien nodig

Geadresseerde (schuldeiser)
naam
afdeling
adres
postcode en plaats

Betreft: dossiernummer

Onderwerp: Voorstel betalingsregeling

Je woonplaats, datum

Geachte heer, mevrouw, eventueel naam toevoegen

Naar aanleiding van uw schrijven van datum reageer ik hierbij op uw brief, waarin u mij namens naam van betreffende schuldeiser aansprakelijk stelt voor het betalen van een bedrag van € bedrag.  Ik betwist de vordering niet maar ik kan verschuldigde bedrag op dit moment niet in één keer betalen.

Ik verzoek u daarom vriendelijk om een betalingsregeling met mij te treffen zodat ik de gelegenheid krijg om de vordering in maandelijkse termijnen in zijn geheel af te lossen en ik verdere (proces)kosten kan voorkomen. Ik verneem graag van u of u akkoord kunt gaan met een maandelijkse aflossing van € bedrag.

Met vriendelijke groet,

Je naam en handtekening 

Heb je hulp nodig bij het gebruik van de voorbeeld brief? Of heb je (hierover) vragen? Reageer dan vooral op dit artikel. 

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.

Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon