"Een onderhandse lening, incasseren via een incassobureau"
Een onderhandse lening incasseren via een incassobureau
Als je zonder tussenkomst van een bank geld hebt geleend aan een bekende dan heb je een onderhandse lening verstrekt. Het kan voorkomen dat het geleende geld niet wordt terugbetaald. Dat is bijzonder vervelend! Het is dan van belang om te achterhalen waarom er niet wordt betaald.
Krijg je je geld bijvoorbeeld niet terug omdat de schuldenaar geen geld heeft om je terug te betalen? Of wordt de vordering ineens betwist en geeft de schuldenaar aan dat hij het geld helemaal niet heeft geleend?
Een onderhandse lening kan je laten incasseren door een incassobureau. In de meeste situaties is dat de meest voor de hand liggende optie. Als schuldeiser ben je bovendien emotioneel betrokken en is het verstandig om de lening te laten incasseren door een betrokken incasso jurist.
Klantervaringen
Wat mijn klanten zeggen
Wat weet je van de schuldenaar?
Waarom heb je geld uitgeleend? Ik wil met deze vraag geen kritiek uiten maar juist achterhalen wat je weet van de financiële positie van de schuldenaar. Heeft hij bijvoorbeeld een vast inkomen? Of weet je dat hij meerdere schulden heeft en heb je contact (of kun je contact leggen) met meerdere schuldeisers?
Als particulier incassobureau incasseer ik leningen voor (en/of op) particulieren maar bedrijven help ik uiteraard ook. Het komt uiteraard ook geregeld voor dat mensen leningen verstrekken vanuit hun bedrijf. Ben je benieuwd wat ik zou doen in jouw situatie? Neem contact op en leg je vraag aan mij voor.
Op basis van deze informatie kunnen we inschatten welke stappen we moeten nemen teneinde de lening te kunnen incasseren. Voor het leggen van beslag op inkomsten hebben we bijvoorbeeld een vonnis (uitspraak van de rechter) nodig, hiervoor is een gerechtelijke procedure noodzakelijk.
Als je geld hebt geleend dan ga ik er vanuit dat je weet waarom de schuldenaar geld nodig had. Vaak heeft de schuldenaar geld geleend om zijn schulden te betalen of een aanbetaling te doen, bijvoorbeeld voor een woning of auto. Wat de reden ook is, vaak kan je zelf een prima inschatting maken of de lening kan worden terugbetaald.
Ik hoor vaak van klanten zijn dat zij het frustrerend vinden dat het geleende geld niet wordt terugbetaald maar dat de schuldenaar ogenschijnlijk vrolijk op vakantie gaat… van jouw geld! Gebruik die informatie in jouw voordeel.
Ben je benieuwd wat ik jou adviseer in jouw situatie? Neem contact op.
Heb je de lening schriftelijk vastgelegd?
Heb je de lening schriftelijk vastgelegd, bijvoorbeeld in een overeenkomst? Of wellicht zelfs via de notaris? Vooral het laatste is interessant omdat je dan vaak de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld beslag te leggen, zonder een gerechtelijke procedure te hoeven voeren.
Heb je de lening niet schriftelijk vastgelegd? Blijkt dan uit correspondentie via bijvoorbeeld Whatsapp of e-mail dat je een lening hebt verstrekt? Vaak heb je contact met een schuldenaar, zéker als het geleende geld niet wordt terugbetaald wordt een “database” aan correspondentie opgebouwd.
Tref een betalingsregeling
Het treffen van een betalingsregeling is niet alleen verstandig omdat je dan direct beschikt over het aflossingsbedrag. Het treffen van een betalingsregeling heeft nóg een duidelijk voordeel. Door het treffen van een betalingsregeling erkend de schuldenaar de schuld, waarmee het lastig (of onmogelijk) wordt om de lening op een later moment te betwisten.
Het komt namelijk geregeld voor dat schuldenaren aangeven dat er geen lening is verstrekt of dat het een schenking was. Ook het ontkennen van het zetten van een handtekening onder een overeenkomst (geldlening) komt voor. Kortom, de vordering wordt (op een later moment) betwist.
Ook al denk je te weten dat de betalingsregeling niet wordt nagekomen, is het wellicht tóch verstandig om de schuldenaar de mogelijkheid te geven om de schuld in termijnen te betalen.
Dit vind je misschien ook leuk
- Eerder een deurwaarder inschakelen dan een incassobureau? Waarom zou je dat doen?
- 5 praktische tips om geen incassobureau te hoeven inschakelen
- Deurwaarder inschakelen als particulier (privé). Is dat mogelijk?
- Incassobureau inschakelen als particulier mogelijk?
- Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter?
- Welke smoesjes gebruiken wanbetalers
- Geld uitgeleend aan een particulier (in privé), wat kan je doen?
- Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?
- Onbetaalde factuur betaald krijgen hoe groot is de kans
- Wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren
Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?


Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.
Bel of WhatsApp voor incasso advies:
Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier