"Geld uitgeleend aan een particulier (in privé), wat kan je doen?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Geld uitgeleend aan een particulier (in privé), wat kan je doen?

Het komt geregeld voor dat mijn incassobureau wordt benaderd om een vordering op een privépersoon te incasseren. Dat mijn opdrachtgever (de schuldeiser) ook een particulier is, dat is geen uitzondering.

Want hoe kan het ook anders; in privésfeer wordt geregeld geld geleend en bedragen voorgeschoten… maar wat doe je als de tegenpartij (de schuldenaar) aangeeft dat hij geleende geldbedragen niet gaat terugbetalen? Wat kan je dan doen? En waarom denkt de schuldenaar hiermee weg te komen?

Klantervaringen

Wat mijn klanten zeggen

A. Rueda
Lees verder
Hartelijk dank voor uw bereidheid mijn vragen te beantwoorden.
C. van Montfoort
Lees verder
Zeer accuraat, behulpzaam en meedenkend om tot een goede oplossing te komen. Zelfs als deze oplossing voor hen zakelijk niet aantrekkelijk is.
J. Hoosemans
Lees verder
Ik ben blij dat ik heb vertrouwd op je ervaring hierin. Het geeft me veel stress om hoe oneerlijk en geraffineerd deze mevrouw is.
P. Ransijn
Lees verder
Je hebt duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. Bedrag vanochtend ontvangen, bedankt.
L. Tijman
Lees verder
Doortastend en in duidelijke taal opgetreden.
M. Gargili
Lees verder
Uitstekend incassobureau dat ik mijn netwerk van harte kan aanbevelen. (...) Luuc je verstaat je vak.

Waarom zou Myrthe geld uitlenen aan een particulier?

Waarom zou je geld uitlenen als particulier? Daar zijn banken toch voor? Tja… dat zou je denken, maar realiseer je goed dat vrijwel iedereen (ook ik) geregeld geld te vorderen heeft op particulieren. Of dit nou vrienden, kennissen of familie is.. iedereen leent wel eens een geldbedrag.

Mijn klant (een particuliere schuldeiser, laten we haar voor het gemak Myrthe noemen) gaf aan dat zij geen schuldbekentenis had laten ondertekenen. Achteraf vond zij dat dom van zichzelf maar gezien de situatie begrijp ik dat goed, de schuldenaar was namelijk haar inmiddels ex-partner. 

Geldbedragen werden verspreidt over een jaar geleend aan de schuldenaar, met de overtuiging dat het geld zo snel mogelijk terugbetaald zou worden. Dat het geld daadwerkelijk terugbetaald wordt daar ga je blind vanuit, als je een relatie hebt.. want waar is het vertrouwen anders op gebaseerd?!

Mijn klant (de schuldeiser) had echter nooit in de betalingsomschrijving genoteerd dat het een lening betrof. De schuldenaar heeft hierop “handig” ingespeeld en mondeling aangegeven dat het geen lening betrof maar een schenking. Tja.. mijn klant voelde zich met haar rug tegen de muur gezet en benaderde mijn incassobureau.

Wat heb je wél vastgelegd?

Als een schuldenaar niet vrijwillig overgaat tot betalen dan heb je een probleem. Of sterker nog, als hij betwist dat je vordering een lening betreft.. dan sta je met de rug tegen de muur.

Belangrijk is dan om de rust te bewaren en om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Als je geld hebt geleend, vooral als betalingsafspraken niet worden nagekomen, dan communiceer je hierover.

Vaak heb je gesprekken via Whatsapp of sms waaruit je kunt afleiden dat de schuldenaar het geld heeft geleend. Het komt geregeld voor dat de schuldenaar zelf aangeeft dat hij het geldbedrag voor een bepaalde datum zal terugbetalen, hiermee erkend hij de vordering en kun je de betaling afdwingen.

Hoe heeft Myrthe haar geld teruggekregen?

Alle correspondentie hebben we verzameld waaruit blijkt (en op basis waarvan we aannemelijk kunnen maken) dat het een lening betreft. Schuldenaar heeft na het ontvangen van een sommatie geen contact opgenomen. Na actief contact te hebben gezocht konden we schuldenaar bereiken en werd duidelijk dat hij bij zijn standpunt bleef; het betrof volgens hem geen lening maar een schenking. 

In overleg met Myrthe heb ik een dagvaarding geschreven en de dagvaarding laten betekenen (uitbrengen) door een gerechtsdeurwaarder. We hebben netjes uiteengezet waarom wij vinden dat het een lening betreft en geen schenking. Dit bleek voldoende. Schuldenaar heeft eieren voor zijn geld gekozen (lees: erkend de schuld) en heeft in overleg met Myrthe een betalingsregeling getroffen.

Myrthe heeft dus gelukkig haar geld teruggekregen. 

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie en wat hiervoor de kosten zijn? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.
Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon