"Geld uitgeleend aan een particulier (in privé), wat kan je doen?"
Geld uitgeleend aan een particulier (in privé), wat kan je doen?
Het komt geregeld voor dat mijn incassobureau wordt benaderd om een vordering op een privépersoon te incasseren. Dat mijn opdrachtgever (de schuldeiser) ook een particulier is, dat is geen uitzondering.
Want hoe kan het ook anders; in privésfeer wordt geregeld geld geleend en bedragen voorgeschoten… maar wat doe je als de tegenpartij (de schuldenaar) aangeeft dat hij geleende geldbedragen niet gaat terugbetalen? Wat kan je dan doen? En waarom denkt de schuldenaar hiermee weg te komen?
Klantervaringen
Wat mijn klanten zeggen
Waarom zou Myrthe geld uitlenen aan een particulier?
Waarom zou je geld uitlenen als particulier? Daar zijn banken toch voor? Tja… dat zou je denken, maar realiseer je goed dat vrijwel iedereen (ook ik) geregeld geld te vorderen heeft op particulieren. Of dit nou vrienden, kennissen of familie is.. iedereen leent wel eens een geldbedrag.
Mijn klant (een particuliere schuldeiser, laten we haar voor het gemak Myrthe noemen) gaf aan dat zij geen schuldbekentenis had laten ondertekenen. Achteraf vond zij dat dom van zichzelf maar gezien de situatie begrijp ik dat goed, de schuldenaar was namelijk haar inmiddels ex-partner.
Geldbedragen werden verspreidt over een jaar geleend aan de schuldenaar, met de overtuiging dat het geld zo snel mogelijk terugbetaald zou worden. Dat het geld daadwerkelijk terugbetaald wordt daar ga je blind vanuit, als je een relatie hebt.. want waar is het vertrouwen anders op gebaseerd?!
Mijn klant (de schuldeiser) had echter nooit in de betalingsomschrijving genoteerd dat het een lening betrof. De schuldenaar heeft hierop “handig” ingespeeld en mondeling aangegeven dat het geen lening betrof maar een schenking. Tja.. mijn klant voelde zich met haar rug tegen de muur gezet en benaderde mijn incassobureau.
Wat heb je wél vastgelegd?
Als een schuldenaar niet vrijwillig overgaat tot betalen dan heb je een probleem. Of sterker nog, als hij betwist dat je vordering een lening betreft.. dan sta je met de rug tegen de muur.
Belangrijk is dan om de rust te bewaren en om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Als je geld hebt geleend, vooral als betalingsafspraken niet worden nagekomen, dan communiceer je hierover.
Vaak heb je gesprekken via Whatsapp of sms waaruit je kunt afleiden dat de schuldenaar het geld heeft geleend. Het komt geregeld voor dat de schuldenaar zelf aangeeft dat hij het geldbedrag voor een bepaalde datum zal terugbetalen, hiermee erkend hij de vordering en kun je de betaling afdwingen.
Hoe heeft Myrthe haar geld teruggekregen?
Alle correspondentie hebben we verzameld waaruit blijkt (en op basis waarvan we aannemelijk kunnen maken) dat het een lening betreft. Schuldenaar heeft na het ontvangen van een sommatie geen contact opgenomen. Na actief contact te hebben gezocht konden we schuldenaar bereiken en werd duidelijk dat hij bij zijn standpunt bleef; het betrof volgens hem geen lening maar een schenking.
In overleg met Myrthe heb ik een dagvaarding geschreven en de dagvaarding laten betekenen (uitbrengen) door een gerechtsdeurwaarder. We hebben netjes uiteengezet waarom wij vinden dat het een lening betreft en geen schenking. Dit bleek voldoende. Schuldenaar heeft eieren voor zijn geld gekozen (lees: erkend de schuld) en heeft in overleg met Myrthe een betalingsregeling getroffen.
Myrthe heeft dus gelukkig haar geld teruggekregen.
Dit vind je misschien ook leuk
- Eerder een deurwaarder inschakelen dan een incassobureau? Waarom zou je dat doen?
- 5 praktische tips om geen incassobureau te hoeven inschakelen
- Incassobureau inschakelen als particulier mogelijk?
- Deurwaarder inschakelen als particulier (privé). Is dat mogelijk?
- Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter?
- Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?
- Een onderhandse lening incasseren via een incassobureau
- Onbetaalde factuur betaald krijgen hoe groot is de kans
- Welke smoesjes gebruiken wanbetalers
- Wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren
Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?


Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.
Bel of WhatsApp voor incasso advies:
Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier