"Hoe huurcontract (huurovereenkomst) opzeggen als verhuurder?"
Hoe huurcontract (huurovereenkomst) opzeggen als verhuurder?
Hoe huurcontract (huurovereenkomst) opzeggen als verhuurder?
Een uitstekende vraag die vaak aan mij wordt gesteld, vooral door verhuurders. Middels dit artikel kom je alles te weten over het ontbinden van een huurcontract. Mocht je inhoudelijke vragen hebben over jouw huurovereenkomst of wanbetaler, neem vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier.
Nederland is een land vol regels en wetten, en ook op het gebied van huurovereenkomsten dien je op de hoogte te zijn. Maak je een fout dan kan de huurder mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Een schadevergoeding betalen aan je wanbetaler, dat wil je uiteraard voorkomen.
Wanneer mag een verhuurder een huurcontract/huurovereenkomst ontbinden?
- Wanneer de huurder een wanprestatie levert (bijvoorbeeld het niet betalen van de huur)
- Wanneer de huurder zich niet als een goede huurder gedraagt
- Bij dringend eigen gebruik door de verhuurder (bijvoorbeeld als de verhuurder de woning wil slopen of de huurwoning dringend nodig heeft)
- Wanneer de huurder weigert om een nieuwe huurovereenkomst aan te gaan (enkele voorwaarden, waaronder de nieuwe huurovereenkomst moet redelijk zijn en een prijswijziging in het nieuwe huurcontract geen geldige opzeggingsgrond)
- Wegens een bestemmingsplan
Opzeggen van een huurcontract/huurovereenkomst door een verhuurder
Het opzeggen van een huurcontract/huurovereenkomst geschiedt altijd schriftelijk per aangetekende post. De verhuurder dient de opzegtermijn van minimaal 3 maanden in acht te nemen. Voor ieder jaar dat de huurovereenkomst heeft geduurd wordt de opzegtermijn verhoogd met 1 maand met een maximum van 6 maanden. De verhuurder dient de huur tevens op te zeggen op basis van een rechtsgeldige opzeggingsgrond.
Let op:
Als de huurder niet akkoord gaat met de opzegging dan blijft de huurovereenkomst geldig. Je moet de huurovereenkomst dan opzeggen via de rechter. De rechter zal bekijken of de verhuurder een geldige opzeggingsgrond heeft en de verschillende belangen van zowel de huurder als verhuurder afwegen. Ontruim de huurwoning dus niet als de huurovereenkomst niet is opgezegd. De huurder kan dan mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding!
Ik kan onmogelijk alle vragen beantwoorden in een kort artikel. Voor inhoudelijke vragen over huurovereenkomsten en wanbetalers verzoek ik je contact op te nemen via het contactformulier. Uiteraard geheel vrijblijvend en kosteloos.
Dit vind je misschien ook leuk
- Eerder een deurwaarder inschakelen dan een incassobureau? Waarom zou je dat doen?
- Incassobureau inschakelen als particulier mogelijk?
- Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter?
- Welke smoesjes gebruiken wanbetalers
- Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?
- Deurwaarder inschakelen als particulier (privé). Is dat mogelijk?
- Wat kost het inschakelen van een incassobureau?
- Wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren
Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?


Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.
Bel of WhatsApp voor incasso advies:
Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier