"Hoe laat je een vonnis uitvoeren (executeren) door een deurwaarder?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Hoe laat je een vonnis uitvoeren (executeren) door een deurwaarder?

Hoe laat je een vonnis uitvoeren (executeren) door een deurwaarder? Situatie: de rechter heeft een geldvordering toegewezen en een vonnis uitgesproken.

Met dit vonnis kan een deurwaarder (indien uitvoerbaar bij voorraad) zijn ambtelijke werkzaamheden uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het leggen van beslag op inkomen, goederen/voertuigen en bankrekening(en) van de schuldenaar.

Zodra het vonnis is verkregen kan een deurwaarder (officieel: gerechtsdeurwaarder) overgaan tot betekening/overhandiging van de executoriale titel (bijvoorbeeld een vonnis) aan de schuldenaar. De schuldenaar krijgt de mogelijkheid om het volledige verschuldigde bedrag binnen enkele dagen  te betalen (c.q. te voldoen aan het vonnis).

Deze termijn heet ook wel de ‘beveltermijn’. Een deurwaarder moet de beveltermijn afwachten alvorens verdere stappen ondernomen kunnen worden, tenzij de rechter expliciet toestemming geeft om het vonnis direct te executeren. 

Voldoet de schuldenaar niet binnen de beveltermijn aan het vonnis dan kan de deurwaarder overgaan tot bijvoorbeeld het leggen van beslag. Een deurwaarder mag uiteraard niet dreigen met maatregelen die hij/zij (nog) niet kan nemen.

Sommige schuldeisers kunnen overgaan tot executie zonder uitspraak van een rechter. Een voorbeeld hiervan is de Belastingdienst maar ook hypotheekaktes en dwangbevelen van de gemeente zijn executoriale vorderingen.

Vonnis executeren: particulier of bedrijf

Een vonnis is een uitspraak (beslissing) van een rechter. Een gerechtsdeurwaarder zal een vonnis altijd executeren (uitvoeren) als hiervoor reden is. Het is dus niet belangrijk of het een particulier of een bedrijf betreft. Beide moeten voldoen aan het vonnis. Voldoen zij niet aan het vonnis dan kan er bijvoorbeeld beslag worden gelegd op inkomsten. 

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.

Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Ben je schuldeiser?

Neem contact op met een deurwaarder om jouw vordering te bespreken en je te laten adviseren over te ondernemen stappen. Het uitvoeren (executeren) van een vonnis is één maar de stappen moeten wel rendabel zijn. Heb je geen contacten in de deurwaardersbranche dan kan ik je uiteraard in contact brengen met een bekwaam deurwaarderskantoor.

Neem gerust contact met mij op.

Ben je schuldenaar? Hoe voorkom je dat een deurwaarder overgaat tot executie?

Simpel: door het aan de schuldeiser verschuldigde bedrag te betalen. Je kunt ook proberen om een betalingsregeling te treffen.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon