"Is een aanmaning of herinnering per e-mail rechtsgeldig?"
Is een aanmaning of herinnering per e-mail rechtsgeldig?
Is een aanmaning of herinnering per e-mail rechtsgeldig? En is e-mail überhaupt rechtsgeldig? Het korte antwoord hierop is: ja, (het versturen van een aanmaning of herinnering per) e-mail is rechtsgeldig.
De enige uitzondering hierop is de ingebrekestelling. Hoewel.. een rechter heeft inmiddels bepaald dat een ingebrekestelling per e-mail wordt gezien als “schriftelijk” en dus ook is toegestaan. Wees hiermee echter wel voorzichtig, zorg er bijvoorbeeld minimaal voor dat je verzoekt om een leesbevestiging. De bewijslast ligt tenslotte bij jou.
Ingebrekestelling (als je een incassobureau of deurwaarder wilt inschakelen)
Voordat je mijn incassobureau of deurwaarder inschakelt dien je een klant (consument) in gebreke te stellen. Dit moet volgens de Nederlandse wet schriftelijk gebeuren en mag dus niet per e-mail of mondeling (telefonisch) worden gedaan. Pas nadat een debiteur in gebreke is gesteld door middel van een schriftelijke aanmaning mag je een schadevergoeding, zoals incassokosten, in rekening brengen.
Een aanmaning sturen naar een particulier?
Dan gelden er per 1 juli 2012 nieuwe regels. Lees hierover meer in het artikel: wat zijn de eisen voor een herinnering of aanmaning per 1 juli 2012.
Het versturen van een aanmaning of herinnering per e-mail
Het versturen van een aanmaning of herinnering per e-mail is echter een ander verhaal. De wet zegt niets over hoe je een aanmaning of herinnering moet versturen of überhaupt op welke manier je een debiteur moet herinneren aan een openstaande factuur. Het versturen van een aanmaning of herinnering per e-mail is dus rechtsgeldig.
Artikel 82 Burgerlijk Wetboek Boek 6:
1. Het verzuim treedt in, wanneer de schuldenaar in gebreke wordt gesteld bij een schriftelijke aanmaning waarbij hem een redelijke termijn voor de nakoming wordt gesteld, en nakoming binnen deze termijn uitblijft.
2. Indien de schuldenaar tijdelijk niet kan nakomen of uit zijn houding blijkt dat aanmaning nutteloos zou zijn, kan de ingebrekestelling plaatsvinden door een schriftelijke mededeling waaruit blijkt dat hij voor het uitblijven van de nakoming aansprakelijk wordt gesteld.
Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.
Is e-mail rechtsgeldig?
Overeenkomsten die per e-mail worden gesloten zijn rechtsgeldig. Wanneer je dus per e-mail akkoord gaat met een offerte dan heb je een overeenkomst gesloten.
Pas dus goed op want ook reguliere afspraken of verklaringen die je per e-mail doet zijn rechtsgeldig want een afspraak wordt gezien als een overeenkomst.
Twijfel je of heb je vragen? Neem dan gerust contact op.
Dit vind je misschien ook leuk
- Eerder een deurwaarder inschakelen dan een incassobureau? Waarom zou je dat doen?
- Incassobureau inschakelen als particulier mogelijk?
- Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter?
- Welke smoesjes gebruiken wanbetalers
- Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?
- Deurwaarder inschakelen als particulier (privé). Is dat mogelijk?
- Wat kost het inschakelen van een incassobureau?
- Wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren
Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?


Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.
Bel of WhatsApp voor incasso advies:
Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier