"Is het verplicht om een aanmaning aangetekend te versturen?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Is het verplicht om een aanmaning aangetekend te versturen?

Is het verplicht om een aanmaning aangetekend te versturen? Met de invoering van de wet incassokosten (WIK) per 1 juli 2012 zijn een aantal nieuwe eisen gesteld aan een aanmaning. Ik heb reeds geschreven over deze nieuwe eisen maar ik krijg nog vaak de vraag of het verplicht is om een aanmaning aangetekend te versturen.

Het antwoord hierop is: nee. Je bent niet verplicht om een aanmaning aangetekend te versturen. Het is wel aan te raden om de aanmaning per aangetekende brief te versturen maar het is geen wettelijke verplichting. Het is vaak moeilijk te bewijzen of een aanmaning daadwerkelijk op het adres van de debiteur is aangekomen.

Wat ik vaak aan klanten adviseer: stuur een aanmaning ook per e-mail. E-mail wordt niet vaak als rechtsgeldig gezien maar in een aantal rechtszaken heeft de rechter anders bepaald en mocht correspondentie uit e-mail aangedragen worden als bewijs. Juridisch gezien kan je per e-mail een overeenkomst aangaan. Waarom zou een aanmaning per e-mail dan niet rechtsgeldig zijn? Ik vind een aanmaning per e-mail daarom een goede (en betaalbare) aanvulling op het verzenden van een aanmaning per post.

De beste oplossing is uiteraard om een aanmaning aangetekend te versturen. Helaas zijn hier extra kosten aan verbonden en is het dus voor lage factuurbedragen niet rendabel.

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.

Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Een aanmaning sturen naar een particulier?

Hieraan zijn sinds 1 juli 2012 extra regels verbonden. Lees hierover verder op https://luuc.eu/wat-zijn-de-eisen-voor-een-herinnering-of-aanmaning-per-1-juli-2012/

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon