"Mag je administratiekosten berekenen of vermelden in een aanmaning?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Ik bezoek jouw schuldenaar gratis op locatie.

Mag je administratiekosten berekenen of vermelden in een aanmaning?

Mag je administratiekosten berekenen of vermelden in een aanmaning? Met de invoering van de wet incassokosten (WIK) moet een aanmaning aan verschillende nieuwe eisen voldoen. Ik krijg nog vaak de de vraag of je administratiekosten mag vermelden (of berekenen) in een eerste aanmaning.

Het antwoord hierop is: nee. Je mag geen administratiekosten berekenen of vermelden in een eerste aanmaning. Administratiekosten zijn namelijk onderdeel van de incassokosten.

Incassokosten mogen pas in rekening worden gebracht nadat een consument een aanmaning (ingebrekestelling) heeft ontvangen. De consument moet een kosteloze aanmaning ontvangen en minimaal 14 dagen de tijd krijgen om een factuur te voldoen. Hierna mag de factuur uit handen worden gegeven aan bijvoorbeeld mijn incassobureau.

Vermeld je wel administratiekosten in een eerste aanmaning? Dan ben je conform de wet in overtreding. Je mag een consument dus ook niet verplichten om deze administratiekosten te betalen.

Meer informatie over de wet incassokosten vind je hier: http://luuc.eu/blog/wat-zijn-de-eisen-voor-een-herinnering-of-aanmaning-per-1-juli-2012

Je mag bij vragen uiteraard ook  contact met mij opnemen. 

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.

Toelichting op de wet incassokosten (WIK) die sinds 1 juli 2012 in werking is getreden:

De wet incassokosten (WIK) die sinds 1 juli 2012 in werking is getreden moet ervoor zorgen dat incassokosten die in rekening worden gebracht in verhouding staan met de factuur (hoofdsom) en de werkzaamheden die het incassobureau uitvoert in opdracht van de schuldeiser.

Het welbekende Rapport Voorwerk II dat jarenlang werd gebruikt is een richtlijn, sinds 1 juli 2012 zijn incassokosten wettelijk vastgelegd en moet iedereen zich aan deze wet houden. Wanneer je los van de incassokosten ook nog administratiekosten zou berekenen dan zou de nieuwe incassowet weinig nut hebben.

Een quote uit het besluit buitengerechtelijke incassokosten (WIK):

Er wordt bepaald welk bedrag de schuldeiser maximaal kan vragen van de schuldenaar voor de verrichte incassohandelingen ter voldoening van een vordering. Deze vergoeding omvat alle incassohandelingen, ongeacht de omschrijving van de kosten van die handelingen (bv. administratie-, beheers- of registratiekosten).

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Gratis hulp nodig?Ik help je graag verder, stuur mij een bericht. Ik antwoord dezelfde werkdag.

Kan je mijn hulp goed gebruiken? Stel je vragen via e-mail, WhatsApp of telefonisch (06 - 524 626 17).