"Onbetaalde factuur betaald krijgen, hoe groot is de kans?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Onbetaalde factuur betaald krijgen, hoe groot is de kans?

Hoe groot is de kans dat je een onbetaalde factuur alsnog betaald krijgt? Tja.. wat kan ik hier op zeggen zonder gedetailleerde informatie te hebben. In algemene zin kan je hier weinig zinnigs op zeggen. 

Hoewel, hoe sneller je de factuur stuurt en hoe sneller je achter een openstaande factuur aangaat, hoe groter de kans dat je de onbetaalde factuur betaald krijgt

In de regel start ik – als incassobureau – met een achterstand als mijn opdrachtgever (te) laat factureert. Want zeg nou zelf, je verwacht zelf toch ook snel een factuur wanneer je een product of dienst afneemt van een bedrijf? Als je na 2 maanden een factuur ontvangt van je leverancier dan stoort het je; het is mens eigen dat je niet graag betaald. Betalen doet pijn (in je portemonnee). 

Als je netjes op tijd factureert en in contact blijft met klanten of wanbetalers, dan is de kans groot dat je onbetaalde factuur wordt betaald. 

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie en wat hiervoor de kosten zijn? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.
Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Klantervaringen

Wat mijn klanten zeggen

A. Rueda
Lees verder
Hartelijk dank voor uw bereidheid mijn vragen te beantwoorden.
C. van Montfoort
Lees verder
Zeer accuraat, behulpzaam en meedenkend om tot een goede oplossing te komen. Zelfs als deze oplossing voor hen zakelijk niet aantrekkelijk is.
J. Hoosemans
Lees verder
Ik ben blij dat ik heb vertrouwd op je ervaring hierin. Het geeft me veel stress om hoe oneerlijk en geraffineerd deze mevrouw is.
P. Ransijn
Lees verder
Je hebt duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. Bedrag vanochtend ontvangen, bedankt.
L. Tijman
Lees verder
Doortastend en in duidelijke taal opgetreden.
M. Gargili
Lees verder
Uitstekend incassobureau dat ik mijn netwerk van harte kan aanbevelen. (...) Luuc je verstaat je vak.

Onbetaalde factuur voorkomen? Maak duidelijke afspraken

Hoe voorkom je dat je achteraf gezeur krijgt en hoe krijg je een onbetaalde factuur snel betaald? Misschien “mosterd na de maaltijd” als je reeds een onbetaalde factuur hebt maar het maken van duidelijke afspraken is de beste basis om een onbetaalde factuur betaald te krijgen. Zéker als een debiteur achteraf klachten heeft sta je (juridisch) sterker als je afspraken hebt vastgelegd, bijvoorbeeld via e-mail, whatsapp en/of op schrift (lees: ‘ouderwets’ papier).

Heb je vooraf geen duidelijke afspraken gemaakt? Kijk dan toch eens in je mailbox. Je hebt vast contact gehad met je klant waarmee je kunt aantonen (of op zijn minst aannemelijk kunt maken) dat bepaalde afspraken zijn gemaakt. Heeft een debiteur bijvoorbeeld verzocht om een betalingsregeling dan toon je indirect aan dat een klacht (waarschijnlijk) ongegrond is. Want zeg nou zelf.. waarom zou een debiteur om een betalingsregeling verzoeken als hij het oneens is met je factuur? 

De kans is groot dat een onbetaalde factuur wordt betaald als de debiteur iets kan verliezen. Heeft de debiteur een vast inkomen en wil hij niet dat zijn werkgever geconfronteerd wordt met een loonbeslag? Dan is de kans groot dat je alsnog tot een oplossing kunt komen. 

Onbetaalde factuur door een late betaler?

Hoe meer facturen onbetaald blijven, hoe groter het probleem dat je hebt. Ik vind echter wel dat je onderscheid moet maken tussen een debiteur die laat betaald en een wanbetaler.

Je kunt een laatbetaler vaak nog wel motiveren om je factuur snel te voldoen, eventueel met juridische druk. Ik raad aan om te starten met een 14-dagen aanmaningsbrief waarin je de debiteur in gebreke stelt. Je geeft de debiteur dan nog 14 dagen de tijd om de onbetaalde factuur te betalen. Ontvang je binnen 14 dagen geen betaling en blijft de onbetaalde alsnog onbetaald, schakel dan direct een incassobureau in.

Ik raad sowieso altijd aan om actief in contact proberen te komen en te blijven met de debiteur, bijvoorbeeld telefonisch of via sms of whatsapp. Mocht de factuur onbetaald blijven omdat je debiteur zelf financiële problemen heeft, dan kan je altijd nog een betalingsregeling treffen teneinde de onbetaalde factuur betaald te krijgen.  

Onbetaalde factuur door een (notoire) wanbetaler?

Je onbetaalde factuur blijft onbetaald omdat je te maken hebt met een wanbetaler. Allereerst, dan heb je pech. Hoe hard het ook is, dit is een risico dat je loopt als je onderneemt. Ik heb het zelf helaas ook ondervonden als ondernemer. 

Als je wordt geconfronteerd met een wanbetaler zorg er dan voor dat je geen vertraging oploopt. Stuur een factuur bij voorkeur digitaal en zorg dat je de wanbetaler in gebreke stelt zodra de betalingstermijn niet wordt gerespecteerd. Geef de onbetaalde factuur uit handen aan een incassobureau en ga zelf niet aanmodderen, die tijd is in het voordeel van de wanbetaler.

Het komt natuurlijk vaak voor dat wanbetaler niet beschikt over de middelen om je onbetaalde factuur te betalen. Is het dan zinvol om een vonnis te verkrijgen zodat je beslag kunt leggen? Niet altijd, vooral als blijkt dat de wanbetaler nooit een vast inkomen heeft gehad en geen bezittingen heeft. Want waarop wil je dan beslag leggen? Natuurlijk, een vonnis is lang uitvoerbaar maar hoe groot is de kans dat de situatie positief veranderd? Dat is afhankelijk van de welwillendheid van de wanbetaler. Soms zie je dat een wanbetaler zij of haar leven positief veranderd en bijvoorbeeld een bewindvoerder inschakelt. Dan wordt ook de kans groter dan je onbetaalde factuur wordt betaald. 

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon