"Schuldbekentenis, hoe schrijf je een schuldbekentenis?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Schuldbekentenis, hoe schrijf je een schuldbekentenis?

Allereerst, wat is een schuldbekentenis eigenlijk? Een schuldbekentenis heb je nodig als je bijvoorbeeld geld hebt uitgeleend of gaat uitlenen aan een persoon of bedrijf en je krijgt het geldbedrag (mogelijk) niet terug.

Een schuldbekentenis gebruik je om aan te kunnen tonen (te bewijzen) dat de schuldenaar jou (als schuldeiser) geld verschuldigd is.

Is een schuldbekentenis altijd nodig? Uiteraard niet altijd, je kan vaak prima bewijzen dat een schuldenaar geld verschuldigd is, bijvoorbeeld op basis van correspondentie via WhatsApp. Echter, een schuldbekentenis geeft je veel meer zekerheid.

Voor absolute zekerheid raad ik je aan om een schuldbekentenis op te stellen bij een notaris (notariële akte).

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie en wat hiervoor de kosten zijn? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.
Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Klantervaringen

Wat mijn klanten zeggen

A. Rueda
Lees verder
Hartelijk dank voor uw bereidheid mijn vragen te beantwoorden.
C. van Montfoort
Lees verder
Zeer accuraat, behulpzaam en meedenkend om tot een goede oplossing te komen. Zelfs als deze oplossing voor hen zakelijk niet aantrekkelijk is.
J. Hoosemans
Lees verder
Ik ben blij dat ik heb vertrouwd op je ervaring hierin. Het geeft me veel stress om hoe oneerlijk en geraffineerd deze mevrouw is.
P. Ransijn
Lees verder
Je hebt duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. Bedrag vanochtend ontvangen, bedankt.
L. Tijman
Lees verder
Doortastend en in duidelijke taal opgetreden.
M. Gargili
Lees verder
Uitstekend incassobureau dat ik mijn netwerk van harte kan aanbevelen. (...) Luuc je verstaat je vak.

Wat vermeld je minimaal in een schuldbekentenis?

Het belangrijkste om te vermelden in een schuldbekentenis is natuurlijk het geldbedrag dat is verschuldigd door de schuldenaar. Om onduidelijkheden te voorkomen raad ik je aan:

  • om het verschuldigde geldbedrag ook voluit te schrijven in letters. € 100,00 wordt dus: “honderd euro”
  • om alle persoonsgegevens zoals een geboortedatum, adres, volledige naam en andere persoonlijke informatie ook op te nemen. De schuldenaar kan dan veel moeilijker onder een schuldbekentenis uit, door bijvoorbeeld te ontkennen dat hij of zij jou geld verschuldigd is
  • vergeet niet om je eigen persoonsgegevens op te nemen in de schuldbekentenis
  • vergeet zéker niet om je bankrekening te vermelden waarop de aflossing moet worden gestort
  • zodra de schuldenaar zijn of haar handtekening heeft gezet dan is de schuldbekentenis compleet. Vergeet de datum en plaats van ondertekening niet te vermelden.

Mis je nog iets in de schuldbekentenis?

Neem liever teveel informatie op in de schuldbekentenis dan te weinig. Ik raad je aan om ook te vermelden:

  • wat de betalingsvoorwaarden zijn; welke betalingsregeling is overeengekomen of welke betalingsafspraak is gemaakt (bijv. voor welke datum het volledige bedrag moet zijn terugbetaald).
  • eventuele rente die in rekening gebracht wordt (en onder welke voorwaarden)
  • wanneer de schuldeiser de vordering in zijn geheel kan opeisen. Bijvoorbeeld als een overeengekomen betalingsregeling niet wordt nagekomen, er niet tijdig wordt betaald , de schuldenaar andere gemaakte afspraken niet nakomt en/of onder bewind of curatele wordt gesteld.

Twijfel je of je geld wilt lenen een kennis, vriend of familielid?

Geld lenen kan zeer ingrijpend zijn, er ontstaan vrijwel zeker spanningen. Bijvoorbeeld als je geld hebt geleend aan een goede vriend of vriendin of een familielid. Je hebt vaak begrip voor zijn of haar situatie, echter wil je het geleende geld uiteraard eindelijk wel weer terug.

Het klinkt misschien gek maar ik raad je aan om pas geld uit te lenen als je het “prima” zou vinden dat je het geld niet terugkrijgt. Ik schrijf ‘prima’ expres tussen aanhalingstekens want als je het geld niet terugkrijgt of de schuldenaar zich niet houdt aan gemaakte betalingsafspraken, ben je dan bereid om (juridische) stappen te nemen? Als je deze vraag met een “nee” beantwoord, leen dan óf geen geld uit… óf neem op voorhand als afscheid van het geldbedrag.

Voorbeeld van een schuldbekentenis

Pas het onderstaande voorbeeld van een schuldbekentenis gerust aan.

[ Vul hier de persoonlijksgegevens van de schuldenaar in ] verklaart hierbij de som van [ geldbedrag in euro’s: bijv. €1.000,00 ]  zegge: [ geldbedrag uitgeschreven: bijv. HONDERD EURO ] verschuldigd te zijn aan [ vul hier jouw naam en persoonsgegevens in ].

Het verschuldigde geldbedrag is verschuldigd vanaf [ DATUM ]. De terugbetaling vindt plaats door middel van [ VUL HIER DE GEMAAKTE BETALINGSAFSPRAAK EN VOORAARDEN IN, BIJV. EEN BETALINGSREGELING DIE OP EEN BEPAALDE DATUM INGAAT EN WELKE RENTE VAN TOEPASSING IS ].

Getekend te [ PLAATSNAAM ] op [ DATUM ].

[ Handtekening schuldenaar ] (schuldenaar)

[ Handtekening schuldeiser] (schuldeiser)

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon