"Verplicht akkoord gaan met een betalingsregeling of betalingsvoorstel?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Verplicht akkoord gaan met een betalingsregeling of betalingsvoorstel?

Verplicht akkoord gaan met een betalingsregeling of betalingsvoorstel?

Je hebt een voorstel ontvangen maar ben je als schuldeiser verplicht om een betalingsregeling te accepteren als een klant (debiteur) hierom vraagt? Het antwoord hierop is: Nee, je bent niet verplicht om akkoord te gaan met een betalingsregeling. Je mag als schuldeiser een betaling in één keer verlangen. 

Het accepteren van een betalingsvoorstel of regeling is een gunst, geen verplichting die kan worden afgedwongen. 

Waarom akkoord gaan met een betalingsregeling

Wanneer een klant (debiteur/schuldenaar) één of meerdere facturen niet in één keer kan betalen dan is een betalingsregeling vaak een goede mogelijkheid om wederzijdse kostenverhoging te voorkomen.

Vooral een gerechtelijke incassoprocedure brengt vaak hoge kosten en financieel risico met zich mee, hetgeen je kunt voorkomen door het treffen van een duidelijke betalingsregeling. Als de debiteur zich aan de afspraak houdt tenminste.

Heb je hulp nodig om te bepalen welke zekerheden je moet inbouwen? Neem gerust contact op voor gratis advies.

Waarom niet akkoord gaan met een betalingsregeling

Wanneer een klant (debiteur/schuldenaar) vraagt om een betalingsregeling dan kan dit een (ongegronde) mogelijkheid zijn om uitstel van betaling te krijgen.

Vooral wanneer de betreffende klant meerdere schuldeisers heeft dan kan het maar zo zijn dat jij, als zoveelste schuldeiser, achter het net vist en de debiteur failliet wordt verklaard. De mogelijkheid om tijdig stappen te ondernemen word je hierdoor vrijwel ontnomen. Tenzij de regeling niet wordt nagekomen, de regeling komt dan te vervallen en de schuld is (wederom) in zijn geheel opeisbaar. 

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.

Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Waar moet een goede betalingsregeling aan voldoen?

Een goede betalingsregeling is een betalingsafspraak die voor alle betrokken partijen duidelijk is. Het moet voor de schuldenaar duidelijk zijn op welke datum een betaling moet zijn ontvangen en wat de consequenties zijn wanneer je de betaling niet (tijdig) ontvangt.

Geef de debiteur geen weken de tijd om een eerste betaling te doen maar verlang een eerste betaling binnen enkele dagen. Je hebt dan sowieso al een gedeelte van de schuld geincasseerd, de betalingsregeling wordt – los van een schriftelijk akkoord – erkend/bevestigd door de schuldenaar en je kunt sneller actie ondernemen wanneer de betalingsregeling niet wordt nagekomen.

Een periodieke betaling middels automatische incasso geniet mijn voorkeur omdat je weet wanneer je de betaling mag verwachten en dezelfde dag actie kunt ondernemen wanneer betaling uitblijft.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon