"Wanneer een incassobureau inschakelen?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wanneer een incassobureau inschakelen?

Het lijkt eenvoudig maar het is vaak een moeilijke stap om een vordering uit handen te geven aan een incassobureau.

Wanneer je het moeilijk vindt om te bepalen of een incassobureau inschakelen noodzakelijk is, bedenk je dan het volgende:
1.) Wil je met de klant verder?;
2.) Wat zijn de feiten?;
3.) Een niet betalende klant is geen klant maar een wanbetaler. Heb je te maken met een wanbetaler? Schakel gelijk een incassobureau in, bijvoorbeeld mijn kantoor.

Heeft de klant tijdelijke betalingsproblemen?
Probeer altijd eerst zelf oplossingen aan te reiken. Wellicht kun je een betalingsregeling treffen. Maak duidelijke afspraken waar beide partijen zich in kunnen vinden. Leg deze afspraken schriftelijk vast. Wanneer de klant zich aan deze afspraak houdt dan heb je de betaling binnen én “een klant voor het leven” (hetgeen op de lange termijn tot extra omzet leidt). Wanneer de klant zich niet aan afspraken houdt, schakel dan een incassobureau in.

Waarom heeft de klant nog niet betaald?
Zijn er wellicht problemen die opgelost moeten worden? Los problemen eerst op voordat je betaling gaat eisen. Wanneer de klant problemen ziet die er niet zijn, schakel dan gerust een incassobureau. Wil je sowieso niet verder met de klant en kost het je meer tijd en/of geld dat het oplevert, neem afscheid en geef de vordering uit handen aan een incassobureau.

Wettelijk verplichte aanmaning
Wanneer betaling uitblijft na het verstrijken van een redelijke betalingstermijn dan ben je verplicht om minimaal één schriftelijke aanmaning sturen (bij voorkeur aangetekend) voordat je een factuur uit handen kunt geven aan een incassobureau of deurwaarder.

Let op! Sinds 1 juli 2012 zijn voor consumenten een aantal zaken wettelijk vastgelegd: https://luuc.eu/wat-zijn-de-eisen-voor-een-herinnering-of-aanmaning-per-1-juli-2012/

Pas op!

Probeer altijd eerst met de klant tot een oplossing te komen alvorens (buiten)gerechtelijke stappen te ondernemen.

Doe dit niet andersom want dit kan je geld en frustratie gaan kosten. Een gerechtelijke procedure is verre van gratis en kan je winnen.. maar ook verliezen. Probeer je in de klant te verplaatsen en bewandel de juiste (juridische) wegen. Door het maken van de juiste keuzes kan je geld besparen en zelfs extra omzet genereren.

Aanmaning verzonden? Klant vriendelijk verzocht om de factuur te betalen en nog steeds niets ontvangen?

Wacht niet langer en geef de vordering uit handen aan mijn incassobureau. Een niet betalende klant is tenslotte helemaal geen klant. Neem bij vragen gerust contact met mij op.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon