"wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren?

Wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren? Wat een rare vraagstelling, nietwaar? 

Absoluut niet. Als je er goed over nadenkt is het eigenlijk helemaal niet vanzelfsprekend dat een factuur wordt betaald. Het wordt pas vanzelfsprekend als de tegenprestatie de factuur (en het factuurbedrag) rechtvaardigt. Anders zou je lukraak je buurman kunnen factureren en een betaling mogen verwachten.

Dat zou voor jou makkelijk zijn (voor je buurman wat minder) maar dat slaat natuurlijk nergens op. Zo zit het ook met een factuur; als de factuur nergens op slaat, dan hoef je ook geen betaling te verwachten. 

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie en wat hiervoor de kosten zijn? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.
Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Klantervaringen

Wat mijn klanten zeggen

A. Rueda
Lees verder
Hartelijk dank voor uw bereidheid mijn vragen te beantwoorden.
C. van Montfoort
Lees verder
Zeer accuraat, behulpzaam en meedenkend om tot een goede oplossing te komen. Zelfs als deze oplossing voor hen zakelijk niet aantrekkelijk is.
J. Hoosemans
Lees verder
Ik ben blij dat ik heb vertrouwd op je ervaring hierin. Het geeft me veel stress om hoe oneerlijk en geraffineerd deze mevrouw is.
P. Ransijn
Lees verder
Je hebt duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. Bedrag vanochtend ontvangen, bedankt.
L. Tijman
Lees verder
Doortastend en in duidelijke taal opgetreden.
M. Gargili
Lees verder
Uitstekend incassobureau dat ik mijn netwerk van harte kan aanbevelen. (...) Luuc je verstaat je vak.

Is een overeenkomst via WhatsApp of e-mail voldoende rechtsgeldig bewijs?

Is een overeenkomst via WhatsApp of e-mail voldoende rechtsgeldig bewijs? Dat kan. Belangrijk om te weten is dan hoe de overeenkomst tot stand is gekomen. Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig… maar zie dat maar eens te bewijzen. Als de tegenpartij aangeeft dat hij akkoord is gegaan met een aangepaste overeenkomst of – nog erger – helemaal geen overeenkomst is aangegaan, hoe ga je dat bewijzen? Het wordt echt lastig om dit te bewijzen, zo niet praktisch onmogelijk.

In beginsel zijn afspraken die zijn gemaakt via e-mail of WhatsApp rechtsgeldig. Dit betekent dat je betaling van een factuur mag verwachten als je een overeenkomst via WhatsApp of e-mail hebt gesloten. Het wordt vooral lastig wanneer het ongebruikelijk is dat een overeenkomst via bijvoorbeeld WhatsApp of e-mail wordt gesloten. Het lastige is dan natuurlijk ook hoe je gaat bewijzen dat jouw bericht de tegenpartij heeft bereikt. Ook moet je kunnen bewijzen dat de overeenkomst is gesloten met de persoon of het bedrijf waarmee je zaken doet (lees: die je een factuur hebt gestuurd).

Als iets voor de wet “schriftelijk” moet gebeuren dan is het lastig om te voorspellen hoe een rechter zal oordelen. In dat geval adviseer ik om een overeenkomst vast te leggen op een wijze die gebruikelijk is: op papier. Een overeenkomst op papier is nog steeds het beste, vooral omdat de wet geen andere mogelijkheid ziet dan “schriftelijk”. Echter, uit jurisprudentie blijkt dat berichten via WhatsApp en e-mail als rechtsgeldig bewijs kunnen dienen. 

Is een factuur zelf voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren?

Een factuur is niet voldoende om te bewijzen dat een vordering rechtsgeldig is. Zoals hierboven aangegeven zou dit betekenen dat je dan iedereen zou kunnen factureren. Maar hoe moet je dan aantonen dat een vordering bestaansrecht heeft? Simpel, je moet kunnen aantonen dat je een overeenkomst hebt gesloten met de tegenpartij (lees: de partij die je een factuur hebt gestuurd). Dit doe je bij voorkeur door een ondertekende overeenkomst te laten zien.

Het komt voor dat er een dagvaarding wordt opgesteld waarin geen overeenkomst wordt bijgevoegd. De tegenpartij kan bij verstek worden veroordeeld (dit gebeurt als de tegenpartij niet is verschenen of niet heeft gereageerd) maar als de vordering wordt betwist, dan zal je toch echt met bewijzen moeten komen. Of in elk geval aannemelijk moeten kunnen maken dat jouw factuur terecht is verzonden. 

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon