"Wanneer mag er beslag worden gelegd op loon (salaris) of uitkering?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wanneer mag er beslag worden gelegd op loon (salaris) of uitkering?

Wanneer mag er beslag worden gelegd op loon (salaris) of uitkering? Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op je loon, salaris of uitkering als hij/zij een vonnis heeft van de rechtbank. Met andere woorden: als de deurwaarder toestemming heeft van de rechter.

Let op: Enkele instanties zoals de belastingdienst hebben geen vonnis nodig, zij mogen direct overgaan tot beslaglegging.

Uitsluitend een gerechtsdeurwaarder kan overgaan tot beslaglegging. Een incassobureau kan dit niet, hoewel enkele incassobureau wel dreigen met beslaglegging. Beslaglegging voorkomen is vaak alleen mogelijk door de volledige schuld en bijkomende kosten te betalen of een betalingsregeling proberen te treffen met de schuldeiser. Een schuldeiser is echter niet verplicht om akkoord te gaan met een betalingsregeling en kan algehele betaling eisen.

Beslagvrije voet
Wanneer er beslag wordt gelegd op je inkomen dan valt niet het gehele bedrag onder het beslag. Het bedrag dat niet onder het beslag valt mag je houden, het zogenoemde leefgeld. Je hebt tenslotte vaste lasten die je ook nog dient te betalen. De hoogte van je leefgeld is deels afhankelijk van je gezinssituatie.

Valt het vakantiegeld ook onder het beslag?
Ja. Ook het vakantiegeld valt onder het beslag.

Kan er meerdere keren (tegelijkertijd) beslag worden gelegd?
Ja. Wanneer er door verschillende schuldeisers beslag wordt gelegd op je inkomen dan zal het bedrag worden verdeeld onder de schuldeisers.

Is een werkgever verplicht om mee te werken aan loonbeslag?
Ja. Een werkgever is wettelijk verplicht om mee te werken aan het loonbeslag.

Wanneer wordt een loonbeslag opgeheven?

Een loonbeslag wordt pas opgeheven als de volledige schuld inclusief bijkomende (deurwaarders)kosten zijn voldaan.

Ook de rente dien je te betalen. Je kunt de afbetaling van je schuld versnellen door naast het loonbeslag ook betalingen te doen.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon