"Waarop mag een deurwaarder beslag leggen?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Waarop mag een deurwaarder beslag leggen?

Waarop mag een deurwaarder beslag leggen?
Er zijn een beperkt aantal zaken waar geen beslag op mag worden gelegd. Een deurwaarder mag bijvoorbeeld geen beslag leggen op je bed, beddengoed, kleren die je draagt, de voorraad eten/drinken voor één maand (let op: op de koelkast mag wel beslag worden gelegd) en zaken/gereedschappen waarmee ambachtslieden hun geld verdienen. Ook op speciale voorzieningen voor gehandicapten mag geen beslag worden gelegd.

Een deurwaarder bekijkt eerst welke spullen in aanmerking komen en schrijft de spullen op. Je wordt vervolgens op de hoogte gesteld wanneer betreffende spullen worden verkocht. Een deurwaarder neemt de spullen meestal niet direct mee. Echter, wanneer men bang is dat spullen verdwijnen worden de spullen opgeslagen. Let op: het zelf verkopen van spullen waarop beslag is gelegd is strafbaar.

Een deurwaarder kan uiteraard ook beslag leggen op onroerende zaken (huizen, grond, et cetera), je bankrekening en/of salaris of uitkering.

De deurwaarder belt aan. Wat als je niet open doet?
Wat als je de deur niet open doet voor de deurwaarder? Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.

Het is een ander verhaal wanneer je de deur niet open doet als de deurwaarder beslag wil leggen. Dat is niet handig (lees: vrij dom). De deurwaarder kan in dit geval de ‘sterke arm’ (politie) en een sleutelmaker inschakelen om toegang te krijgen tot de woning. De hieruit voortvloeiende kosten zijn voor jouw rekening.

Wat kan je doen als er beslag wordt gelegd op spullen die niet van de schuldenaar zijn?

Neem contact op met de deurwaarder en bewijs, bijvoorbeeld middels een factuur of garantiebewijs, dat jij de eigenaar bent van de betreffende spullen. De deurwaarder zal dit respecteren. Wanneer je niet kunt bewijzen dat het jouw spullen zijn dan heb je een probleem. In dat geval kan er beslag worden gelegd op jouw spullen. Betreffende spullen kunnen vervolgens verkocht worden om de schuld van de schuldenaar (enigszins) af te lossen.

Hoe kan je beslaglegging voorkomen?

Je verwacht het waarschijnlijk al: beslaglegging voorkom je door te betalen. Je kunt contact opnemen met de deurwaarder en een betalingsregeling proberen te treffen. Een schuldeiser is echter niet verplicht om akkoord te gaan met een betalingsregeling. Beslaglegging is kostbaar dus wanneer je een goed betalingsvoorstel doet dan kan je beslaglegging vaak voorkomen.

Kan een deurwaarder beslag leggen op spullen van een particulier?

Jazeker. Particulier of bedrijf, er kan beslag worden gelegd op spullen van personen.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon