"Wat betekent aanhangig maken bij de rechtbank?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wat betekent aanhangig maken bij de rechtbank?

Wat betekent aanhangig maken bij de rechtbank? Wat betekent aanhangig maken bij de rechtbank? Wanneer je een zaak aanhangig maakt bij de rechtbank dan.. stap je naar de rechtbank. Met andere woorden: je start een procedure bij de rechter.

Hoe doe je dat?
Het aanhangig maken van een zaak bij de rechter geschiedt vaak middels een dagvaarding. Een dagvaarding wordt aan de gedaagde uitgereikt/overhandigd (de correcte benaming is: betekenen) door een gerechtsdeurwaarder.

Wat kost het aanhangig maken van een zaak?
Dit verschilt enorm. Voor het aanhangig maken van een zaak, bijvoorbeeld wanneer je een geschil hebt, betaal je vaak:

– advocaatkosten: voor het voorbereiden van een zaak en eventueel voor het laten opstellen van een dagvaarding. Het is niet verplicht om hiervoor een advocaat in te schakelen maar het is wel aan te raden wanneer je niet beschikt over de juiste ervaring en/of kennis;
– deurwaarderskosten: voor het betekenen van een dagvaarding;
– griffierecht: kosten die de rechtbank in rekening brengt;

Wanneer je een geldvordering (bijvoorbeeld een factuur) aanhangig maakt bij de rechtbank, houdt er dan rekening mee dat jij als schuldeiser alle kosten moet voorschieten. Wanneer de vordering wordt toegekend en de schuldenaar wordt veroordeeld in het betalen van de proceskosten dan kun je veel kosten verhalen op de schuldenaar, waaronder het griffierecht en de deurwaarderskosten. Wanneer de schuldenaar geen verhaald biedt en/of niet wordt veroordeeld in het betalen van de proceskosten dan zul jij – als schuldeiser – deze kosten moeten dragen.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon