"Wat kost het inschakelen van een incassobureau?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wat kost het inschakelen van een incassobureau?

Wat kost het inschakelen van een incassobureau? De incassowereld is soms onoverzichtelijk, zeker wanneer het om de kosten gaat. Dat heb je vast al ondervonden. Het komt vaak voor dat er achteraf verborgen kosten in rekening worden gebracht, kosten die worden verstopt in algemene voorwaarden.

Wees hier alert op en vraag vooraf duidelijk door wat het inschakelen van een incassobureau je maximaal gaat kosten. Vraag bij voorkeur naar praktijkvoorbeelden, zoals wat het kost als je vordering wordt betwist of wanneer de schuldenaar de schuld slechts gedeeltelijk betaald. Stel je vragen via e-mail, zodat je hierop altijd kunt terugvallen. Afspraken via e-mail zijn namelijk rechtsgeldig. 

Met welke kosten moet je rekening houden als je besluit om een incassobureau in te schakelen?

Direct een incassobureau inschakelen?
Mijn incassobureau incasseert vorderingen op no cure no pay basis. Wanneer een incasso niet succesvol is dan betaal je niets. Voor een succesvolle incasso wordt slechts 10% provisie verrekend met de geïncasseerde hoofdsom. Je kunt mijn incassobureau inschakelen als particulier maar uiteraard ook als bedrijf.

Kostenoptie: No cure no pay
Incassobureau’s werken vaak op “No cure no pay” basis (vertaling: geen oplossing, geen kosten). Een schuldeiser betaalt dan niets voordat de factuur is geïncasseerd. De klant (schuldenaar) betaalt incassokosten (conform de wet incassokosten) zodat de kosten van het incassobureau (gedeeltelijk) worden gedekt. Wanneer de factuur is geïncasseerd dan betaalt de schuldeiser vaak provisiekosten, een percentage van de hoofdsom, behandelingskosten, uurloon of een variatie hierop. Een volledig gratis buitengerechtelijke incassoprocedure behoort ook tot de mogelijkheden.

Kostenoptie: Uurloon
Je schakelt een incassospecialist in voor een vast bedrag per uur, ook wel honorarium genoemd. De hoogte van het uurloon kan variëren van doorgaans €75,00 tot €205,00, grotendeels afhankelijk van het expertiseniveau.

Let op: Wat kost het intrekken (annuleren) van een incasso opdracht?

Hierop staat vaak een boete die kan variëren van enkele tientjes tot een percentage van de hoofdsom. In sommige situaties betaalt u niets, dat verschilt per incassobureau.

Let op: Wat gebeurt er als de klant (schuldenaar) geen incassokosten betaald

Hierop staat, hetzelfde als het annuleren van een incasso opdracht, vaak een boete die kan variëren van enkele tientjes tot een percentage van de hoofdsom. In sommige situaties wordt (door het incassobureau of deurwaarderskantoor) besloten om gerechtelijke stappen te ondernemen om de incassokosten zelfstandig te incasseren.

Let op: Wat kost het voeren van een gerechtelijke incassoprocedure?

Dit verschilt per incassobureau maar aan het voeren van een gerechtelijke incassoprocedure zijn sowieso kosten verbonden.

Het (opstellen en) betekenen van een dagvaarding wordt bijvoorbeeld altijd door een (kandidaat-) gerechtsdeurwaarder gedaan, deze kosten zijn wettelijk vastgelegd.

Een voorschot griffierechten is ook een vereiste om een vordering aanhangig te maken. Voor het aanhangig maken van een vordering boven €25.000,00 is het verplicht om een advocaat in te schakelen.

Heb je vragen over de kosten van het inschakelen van een incassobureau? Neem gerust contact op of kijk op de pagina tarieven van mijn incassobureau.

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.

Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Wat kost het inschakelen van mijn incassobureau?

Voor een buitengerechtelijk incassoprocedure wordt slechts 10% provisie in mindering gebracht op de hoofdsom. Overige kosten worden doorberekend aan de debiteur conform de wet incassokosten.

Kijk voor meer informatie op de pagina tarieven.

Wat kost een gerechtelijke incassoprocedure?

Het inschakelen van een incassobureau is relatief eenvoudig. Vaak start het incassobureau met een buitengerechtelijke incassoprocedure. Dit kost je doorgaans weinig tot niets, zeker als de incassoprocedure op basis van no cure no pay wordt uitgevoerd. 

Een gerechtelijke procedure gaat gepaard met hoge(re) kosten. Je moet sowieso rekening houden met kosten voor het opstellen van een dagvaarding (oproeping om voor de rechter te verschijnen). Deze dagvaarding moet vervolgens worden uitgebracht (betekend) door een gerechtsdeurwaarder. 

Is de dagvaarding geschreven en uitgebracht dan betaal je griffierecht (dit kun je zien als een soort administratiekosten die de rechtspraak in rekening brengt). Heeft de rechter een beslissing genomen dan moet het vonnis vaak worden geëxecuteerd door een gerechtsdeurwaarder. 

Het is lastig om een kant en klaar antwoord te geven op de vraag wat een gerechtelijke procedure kost. De kosten zijn namelijk grotendeels afhankelijk van de hoogte van de vordering, de verhaalsmogelijkheden van de wederpartij en of er bezwaren zijn die we moeten weerleggen.

Wil je weten wat het kost om een gerechtelijke incassoprocedure te voeren? Neem dan even contact op.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon