"Wat zijn de eisen voor een herinnering of aanmaning per 1 juli 2012?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wat zijn de eisen voor een herinnering of aanmaning per 1 juli 2012?

Wat zijn de eisen voor een herinnering of aanmaning per 1 juli 2012? Sinds 1 juli 2012 zijn er een aantal nieuwe eisen waar een herinnering of aanmaning aan moet voldoen. Consumenten moeten na het verstrijken van een betalingstermijn minimaal één schriftelijke aanmaning hebben ontvangen en minimaal 14 dagen de tijd krijgen om de factuur alsnog te betalen. Hiervoor mag je geen kosten in rekening brengen (lees: geen administratie- of anders genoemde kosten in rekening brengen).

Het is sinds 1 juli 2012 tevens verplicht om de exacte hoogte van de naderende incassokosten te vermelden. Vermeld je dat niet dan mag men voor consumenten geen incassobureau (en dus) geen incassokosten in rekening brengen.

Waar moet een aanmaning voor consumenten aan voldoen?
(samenvatting harde eisen)

– Na het verstrijken van een betalingstermijn moet de consument minimaal één schriftelijke aanmaning ontvangen voordat je een incassobureau mag inschakelen;
– De consument moet worden geïnformeerd over de gevolgen van een niet tijdige betaling;
– De consument moet minimaal 14 dagen de tijd krijgen om de factuur alsnog te betalen, zonder kostenverhoging;
– Wanneer de consument niet binnen 14 dagen betaalt (of een andere termijn van minimaal 14 dagen) dan mag je een incassobureau inschakelen. Vermeld daarom in de aanmaning de exacte incassokosten die in rekening worden gebracht wanneer de factuur niet binnen 14 dagen wordt betaald. Doe je dat niet dan mogen er geen incassokosten in rekening worden gebracht.

Meer informatie over de hoogte van de incassokosten:
https://luuc.eu/incassokosten-sinds-1-juli-2012-uitleg-wettelijke-incassokosten/

Het aanmaningsproces uitbesteden of hulp nodig bij het schrijven van een aanmaning?

Lees voor meer informatie verder op mijn website of stuur een e-mail naar luuc@luuc.eu.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon