"Wat zijn dossierkosten, registratiekosten, bureaukosten en administratiekosten?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wat zijn dossierkosten, registratiekosten, bureaukosten en administratiekosten?

Wat zijn dossierkosten, registratiekosten, bureaukosten en administratiekosten? Nu je weet hoe incassokosten worden berekend (lees het artikel voor meer informatie) wil ik je graag informeren over dossierkosten, registratiekosten, administratiekosten, bureaukosten, informatiekosten  en andere “creatieve” kosten. Dit zijn kosten die incassobureau’s vaak onterecht in rekening brengen aan klanten (schuldenaren).

Wat zijn dossierkosten, registratiekosten, bureaukosten en administratiekosten? Alle kosten die een incassobureau mag berekenen aan de klant (schuldenaar) zijn inbegrepen bij de incassokosten. De incassokosten worden bij voorkeur berekend volgens de wet incassokosten zodat de incassokosten in verhouding staan met het factuurbedrag (hoofdsom en wettelijke rente).

Allemaal onzin:

  • Administratiekosten?
  • Dossierkosten?
  • Registratiekosten?
  • Bureaukosten?
  • Informatiekosten?

Zodra een incassobureau deze kosten bovenop de incassokosten bij een schuldenaar in rekening brengt dan mag je hen verwijzen naar de wet incassokosten. Een incassobureau mag echter wel kosten in rekening brengen bij de schuldeiser maar deze kosten mogen niet kunstmatig worden verhoogd door ook bovenstaande “onzinkosten” in rekening te brengen.

Maar wat als de schuldeiser zelf administratiekosten in rekening heeft gebracht?

Vooropgesteld: ik heb het over kosten die in rekening worden gebracht voor het versturen van een aanmaning, sommatie of ingebrekestelling. Wanneer de schuldeiser zelf administratiekosten in rekening heeft gebracht dan is dat toegestaan, mits ze dit hebben opgenomen in hun algemene voorwaarden.

Het wordt een ander verhaal wanneer de factuur uit handen worden gegeven aan een deurwaarder of incassobureau. De administratiekosten dienen dan onderdeel te zijn van de incassokosten.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon