"Wie betaalt de btw over incassokosten?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wie betaalt de btw over incassokosten?

Wie betaalt de btw over incassokosten? Met andere woorden: hoe zit het met de verrekening van de btw over incassokosten?

Wie de incassokosten betaalt is duidelijk: de schuldenaar. Maar hoe zit het met de btw over de incassokosten? Dit is een vraag die je eenvoudig kunt beantwoorden met een wedervraag:

Is de schuldeiser btw-plichtig? (kan de schuldeiser de btw verrekenen)
Dan betaalt de schuldeiser de btw. De schuldenaar betaalt in dit geval geen btw over de incassokosten.

Is de schuldeiser niet btw-plichtig? (kan de schuldeiser de btw niet verrekenen)
Dan betaalt de schuldenaar de btw. De incassokosten worden dus verhoogd met de btw. De schuldeiser betaalt in dit geval geen btw over de incassokosten. 

Waarom is dit op deze manier geregeld?

Dat het per zaak (lijkt) te verschillen wie de btw betaalt over de incassokosten is simpel. Als een schuldeiser de btw kan verrekenen dan is het zinloos om deze kosten in rekening te brengen bij de schuldenaar, vooral als de schuldenaar een consument is. Consumenten kunnen geen btw verrekenen terwijl de schuldeiser dit wel kan, het kost de schuldeiser dus niets meer terwijl de consument wel extra wordt belast; dit zou niet eerlijk zijn. De Nederlandse wetgeving tracht de schuldenaar dus een beetje te beschermen door hem of haar tegemoet te komen.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon