"Wie bezorgt een dagvaarding?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wie bezorgt een dagvaarding?

Wie bezorgt een dagvaarding? De enige persoon die een dagvaarding bezorgd is een gerechtsdeurwaarder. De correcte benaming voor het uitreiken/bezorgen/uitbrengen van een dagvaarding is: betekenen. Een dagvaarding is een exploot, dit is een ander woord voor officiële stukken die door een deurwaarder worden betekend.

Hoe wordt een dagvaarding betekend?
Een deurwaarder raadpleegt de GBA (gemeentelijk basisadministratie) om de woonplaats van de schuldenaar te achterhalen. De deurwaarder zal de dagvaarding persoonlijk op dit adres proberen te overhandigen aan de schuldenaar. Wanneer de schuldenaar niet aanwezig is dan mag de dagvaarding op locatie worden achtergelaten in bijvoorbeeld een brievenbus. Een dagvaarding mag ook worden overhandigd aan een huisgenoot wanneer het aannemelijk is dat de dagvaarding snel in het bezit is van de schuldenaar.

Wanneer wordt een dagvaarding betekend?
Een deurwaarder mag gedurende 6 dagen per week vanaf ‘s morgens 7.00 uur tot ‘s avonds 20.00 uur ambtelijke werkzaamheden verrichten. Onder deze werkzaamheden valt vanzelfsprekend het betekenen van een dagvaarding.

Hoeveel tijd zit er tussen het betekenen van een dagvaarding en de zittingsdatum?
Dit is verschillend maar er moet minstens een week zitten tussen het betekenen van een dagvaarding en de zittingsdatum.

Wordt een dagvaarding altijd opgesteld door een deurwaarder of advocaat?

Nee, een dagvaarding mag door iedereen worden opgesteld. Het is echter wel aan te bevelen om dit te laten doen door iemand die juridisch onderlegd is – bijvoorbeeld door een deurwaarder of advocaat – omdat een dagvaarding moet voldoen aan verschillende voorwaarden.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon