"Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter wat kan je doen?"
Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter, wat kan je doen?
Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter, wat kan je doen?
Heb je geld uitgeleend en je wilt het geldbedrag terugvorderen? Of wellicht heb je (als ondernemer) geld tegoed van een bedrijf, wat zijn dan je opties?
Allereerst, in sommige situaties is het niet te voorkomen dat je een vordering moet afschrijven of dat je moet procederen. Bijvoorbeeld als een schuldenaar niet (meer) reageert en/of onbereikbaar is of lijkt. Kortom; is een schuldenaar niet bereid om samen tot een oplossing te komen dan wordt het lastig om de gang naar de rechter te voorkomen. In alle andere gevallen, welke opties zijn er?
Klantervaringen
Wat mijn klanten zeggen
Wel en niet naar de rechter; wat kan je bewijzen?
Je wilt je geld terugvorderen maar niet via de rechter. Een misvatting is dat je voor een buitengerechtelijke incassoprocedure (een incassoprocedure voorafgaand aan een gerechtelijke procedure) geen bewijzen nodig hebt. Dit is namelijk wel nodig.
Een buitengerechtelijke incassoprocedure is vaak een optie maar ook dan heb je bewijzen nodig.
- Wat doe je bijvoorbeeld als de schuldenaar ontkent dat het geen lening betreft maar een schenking?
- Blijkt dat bijvoorbeeld uit correspondentie via Whatsapp, sms of e-mail dat het wél een lening betreft?
- Of heb je bijvoorbeeld een betalingsregeling getroffen die vervolgens niet wordt nagekomen?
Het treffen van een betalingsregeling is indirect een schuldbekentenis; waarom zou de schuldenaar tenslotte een betalingsregeling treffen als het geen lening zou zijn?
Denk je dat je onvoldoende bewijs hebt? Stuur dan eens een WhatsApp-bericht of sms met de vraag wanneer de schuldenaar gaat beginnen met afbetalen. Reageert hij of zij positief en wordt de vordering erkend dan sta je juridisch sterker. Ook als hij of zij aangeeft op dit moment niet bij machte te zijn om terug te betalen, dan wordt de vordering erkend.
Overigens, het komt vaak voor dat er bij onderhandse leningen wordt vergeten om een einddatum af te spreken. Dat begrijp ik prima, je gaat er natuurlijk niet vanuit dat iemand het geld niet terugbetaald. Als je geen einddatum bent overeengekomen dan is er geen reden tot paniek. In artikel 6:38 BW is bepaald dat je nakoming kunt vorderen.
Artikel 6:38 BW:
“Indien geen tijd voor de nakoming is bepaald, kan de verbintenis terstond worden nagekomen en kan terstond nakoming worden gevorderd.”
Naar de rechter is duur, maar waarom is dat?
We weten allemaal dat procederen duur is. Maar wat maakt het nou zo duur en waarom wil je de stap naar de rechter voorkomen?
- Je moet een dagvaarding laten opstellen ..
- .. en laten betekenen (uitbrengen) door een gerechtsdeurwaarder.
- Daarnaast betaal je griffierecht (kosten kantonrechter) ..
- .. en eventueel honorarium van een gerechtsdeurwaarder, jurist of advocaat.
- Heb je eenmaal een vonnis verkregen dan betaal je executiekosten om het vonnis te executeren. Executeren een dure verwoording van de tenuitvoerleging van een vonnis, te denken aan het leggen van beslag op inkomsten en/of (roerende) goederen.
Waarom wil je de stap naar de rechter voorkomen?
En wanneer schrijf je een vordering af? Naar mijn mening eigenlijk nooit.
Staan de kosten van procederen niet in verhouding met het resultaat, bijvoorbeeld omdat het geldbedrag laag is… wat doe je dan? Eén van de opties is het geldbedrag afschrijven maar hier ben ik geen liefhebber van. Bij vorderingen van €500,00 tot ongeveer €1.500,00 is het lastig.
Procederen is financieel risicovol. Veel proceskosten kunnen uiteraard worden verhaald op de schuldenaar, echter moeten deze kosten uiteindelijk wel verhaald kunnen worden op de schuldenaar… als de schuldenaar hier niet toe in staat is dan worden alle proceskosten alsnog door de schuldeiser betaald. Met name de deurwaarderskosten lopen snel op en moeten altijd voorgeschoten worden door jou als schuldeiser, een gerechtsdeurwaarder mag deze kosten namelijk niet voorfinancieren. Naar mijn mening moet je een vonnis pas behalen als je er bijna zeker van bent dat je alle kosten kunt verhalen.. anders is een vonnis kostbare decoratie voor aan de muur.
Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie en wat hiervoor de kosten zijn? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.
Buitengerechtelijke incassoprocedure met debiteurenbezoek
Mijn incassobureau biedt een prima alternatief voor het voeren van rechtszaken. Eigenlijk is het geen alternatief maar een procedure voorafgaand een gerechtelijke procedure; een buitengerechtelijke incassoprocedure. Middels een debiteurenbezoek breng ik risico’s in kaart en probeer ik tot een buitengerechtelijke oplossing te komen.
Eventuele problemen en/of klachten komen altijd aan het licht en mocht procederen alsnog noodzakelijk zijn dan biedt een gerechtelijke procedure mogelijk alsnog resultaat. Ik kan mij goed voorstellen dat je vragen hebt, neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of lees meer over mijn werkwijze.
Dit vind je misschien ook leuk
- Eerder een deurwaarder inschakelen dan een incassobureau? Waarom zou je dat doen?
- 5 praktische tips om geen incassobureau te hoeven inschakelen
- Incassobureau inschakelen als particulier mogelijk?
- Deurwaarder inschakelen als particulier (privé). Is dat mogelijk?
- Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?
- Welke smoesjes gebruiken wanbetalers
- Onbetaalde factuur betaald krijgen hoe groot is de kans
- Wanneer heb je voldoende bewijs om een factuur te laten incasseren
- Welk incassobureau in Enschede moet je inschakelen?
- Klant wil niet betalen, wat kan je doen?
Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?


Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.
Bel of WhatsApp voor incasso advies:
Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier