"Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?"

Picture of Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?

Je klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?

Allereerst, een klant met een klacht of probleem is een zeer vervelende situatie. Je bent (helaas) niet de enige ondernemer die hiermee te maken heeft. Een klant die het niet eens is met een factuur, betwist – zoals dat zo mooi heet – de vordering.

Naar mijn mening moet je klachten altijd serieus nemen. Naast de relatie met je (ontevreden) klant wil je voorkomen dat een klacht of probleem nóg groter wordt. Zéker als een klacht of probleem terecht is. Maar ook een onterechte klacht moet je netjes afhandelen, om escalatie te voorkomen.

Wil je precies weten wat ik adviseer in jouw situatie en wat hiervoor de kosten zijn? Neem contact op, ik informeer je gratis en vrijblijvend.
Voor het beste advies vraag ik je om zoveel mogelijk informatie te delen. Deel liever te veel informatie dan te weinig.

Klantervaringen

Wat mijn klanten zeggen

A. Rueda
Lees verder
Hartelijk dank voor uw bereidheid mijn vragen te beantwoorden.
C. van Montfoort
Lees verder
Zeer accuraat, behulpzaam en meedenkend om tot een goede oplossing te komen. Zelfs als deze oplossing voor hen zakelijk niet aantrekkelijk is.
J. Hoosemans
Lees verder
Ik ben blij dat ik heb vertrouwd op je ervaring hierin. Het geeft me veel stress om hoe oneerlijk en geraffineerd deze mevrouw is.
P. Ransijn
Lees verder
Je hebt duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. Bedrag vanochtend ontvangen, bedankt.
L. Tijman
Lees verder
Doortastend en in duidelijke taal opgetreden.
M. Gargili
Lees verder
Uitstekend incassobureau dat ik mijn netwerk van harte kan aanbevelen. (...) Luuc je verstaat je vak.

Betreft het een eenmalige opdracht of een vaste klant?

Indien je een bestaande relatie hebt met je klant, bedenk je dan of je klant dit gedrag eerder heeft vertoond. Betreft het een relatie en is het de eerste keer dat hij een klacht heeft? Of slaat de klacht werkelijk nergens op (is de klacht ongegrond)? Realiseer je dat je klant op dit moment wellicht zelf een probleem heeft, zodat hij je nu helemaal niet kan betalen.

Ik adviseer je dan om op een menselijke manier een passende oplossing te vinden voor het probleem. Maak bijvoorbeeld een betalingsafspraak waarbij het bedrag in termijnen wordt betaald. Help je een trouwe klant in moeilijke tijden, dan heb je mogelijk een klant voor het leven! Tenzij je betreffende klant niet voor het leven wilt, uiteraard.

Ik neem zelf bij voorkeur telefonisch contact op of maak een afspraak. Een laagdrempelige wijze om in contact te komen is WhatsApp of sms (je verbaast je nog hoe vaak en snel er wordt gereageerd op sms). Mensen schamen zich voor betalingsproblemen, contact via Whatsapp of sms is laagdrempelig. 

Reageer altijd op een klacht of probleem

Betreft het een eenmalige opdracht of een (on)terechte klacht van een vaste klant? Schuif het probleem of de klacht niet voor je uit maar reageer zo snel mogelijk. Stel dat je je uiteindelijk voor een rechter moet verantwoorden, dan vraagt een rechter zich ook af waarom je niet hebt gereageerd op een klacht. Toch?! Je staat dan al 1-0 achter. Maak hierop dus absoluut geen uitzondering.

Reageer bij voorkeur mondeling maar separaat sowieso altijd op schrift, zoals je altijd bewijs hebt dát je hebt gereageerd en wat jouw reactie is. Dit mag via e-mail zijn of zelfs via whatsapp, zolang je er maar voor zorgt dat je rechtsgeldig bewijs hebt. Een aangetekende brief is uiteraard onmisbaar in deze.

Maar wat doe je als een klacht onterecht is? Of het probleem is veroorzaakt door de klant zelf?

Een klacht is soms een poging om uitstel van betaling te realiseren. Dat merk ook ik in de praktijk. Een percentage van wanbetalers reageert niet meer zodra ik bezwaren hebt weerlegd. Het is dan belangrijk dat je de wanbetaler voldoende mogelijkheden hebt gegeven om het probleem of klacht onderling te kunnen oplossen.

Vervolgens stel je de klant in gebreke (aanmaningsbrief). Neem gerust contact op om je probleem aan mij voor te leggen zodat ik je van passend advies kan voorzien.

Het is voor mij uiteraard onmogelijk om voor iedere situatie eenzelfde oplossing te bedenken en deze te publiceren op mijn website. Soms is de gang naar de rechter niet te voorkomen, vaak zie ik kansen om een factuur zonder tussenkomst van een rechter (dus buitengerechtelijk) te innen. Wat voor jou van toepassing is? Neem contact met mij op. 

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon