"Welke smoesjes gebruiken wanbetalers en hoe hier het beste op te reageren?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Welke smoesjes gebruiken wanbetalers en hoe kan je hier het beste op reageren?

Welke smoesjes gebruiken wanbetalers en hoe kan je hier het beste op reageren?

Of je nou een particulier bent of een bedrijf hebt, iedereen krijgt wel eens te maken met een wanbetaler.

Dit kan bijvoorbeeld een klant zijn die een factuur niet betaald (formeel is een niet betalende klant overigens geen klant; een klant betaalt namelijk voor een product of dienst) of een kennis die het geleende geld maar niet terugbetaald.

Heel vervelend als je het meemaakt maar kan je wanbetalers eigenlijk voorkomen? En zo niet, hoe kan je het beste reageren op smoesjes van wanbetalers?

Om misverstanden te voorkomen vind ik dat je eerst duidelijk moet krijgen of een wanbetaler een notoire wanbetaler is of een incidentele wanbetaler. Met andere woorden: wil je wanbetaler niet betalen of kan je wanbetaler niet betalen? Om vervelende situaties achteraf te voorkomen, raad ik je ook aan om jezelf twee belangrijke vragen te stellen:

Is je eigen administratie op orde?

Allereerst ga ik er vanuit dat je administratie op orde is. Te vaak zie ik dat ondernemers verzuimen om snel te factureren, dan “vraag” je eigenlijk al om vraagtekens bij je klanten.

Los van het feit dat de belastingdienst verplicht om snel te factureren, is het simpelweg ook uit financieel oogpunt het slimste om te doen. Voorkom gezeur en uitleg achteraf, factureer zo snel mogelijk. Of factureer gewoon niet, wel zo eerlijk voor iedereen.

Is je bewijslast op orde?

Als je geld hebt geleend aan een kennis, is het dan duidelijk dat het om een lening gaat? Als je kennis aangeeft dat het een gift was, sta je dan met je mond vol tanden? Of kan je aantonen dat het om een lening gaat? Bijvoorbeeld op basis van de omschrijving van de overboeking, correspondentie en een (getekende) overeenkomst?

Heb je bijvoorbeeld geld geleend aan een kennis, zorg ervoor dat je alle correspondentie bewaard. Ook correspondentie via whatsapp, sms en e-mail is rechtsgeldig.

Betreft het een zakelijke overeenkomst; is het duidelijk dat het een overeenkomst betreft? Kan je bewijzen dat jouw factuur terecht is verzonden? Mocht het zover komen, heb je voldoende bewijzen om een rechter te overtuigen van jouw gelijk? Stel jezelf deze vragen bij voorkeur vooraf zodat je achteraf nooit gezeur hebt.

Smoes: het geld is vanochtend al overgemaakt

Vraag om een betalingsbewijs. Willen ze dat niet geven dan is het vrij duidelijk dat er niet betaald is. Willen ze een betalingsbewijs opsturen, controleer dan altijd de betalingsinformatie (fouten maken is tenslotte menselijk).

Smoes: de factuur ligt voor de wanbetaler, hij is er "net" mee bezig

Zoek niet direct ruzie maar geef aan dat je ervan uitgaat dat het geld vandaag op je bankrekening verschijnt. Bankoverschrijvingen nemen tegenwoordig niet langer dan een paar uur in beslag, uitzonderingen nagelaten. 

Laat je wanbetaler ter bevestiging zijn betalingsbelofte per e-mail bevestigen of stuur zelf een bevestiging van de zojuist gemaakte afspraak.  

Smoes: je wanbetaler betaalt niet want hij heeft een klacht

Waarom wordt de klacht nu pas duidelijk? Je mag als ondernemer prima verwachten dat de wanbetaler de vermeende klachten eerder kenbaar maakt. Laat je niet zomaar afschepen maar geef aan dat de factuur moet worden betaald.

Heeft je wanbetaler een gegronde klacht dan spreekt het uiteraard voor zich dat je de klacht naar tevredenheid verhelpt. 

Smoes: je wanbetaler betaalt niet omdat ze zelf wachten op de betaling van een klant

Dat is oprecht zeer vervelend (als het verhaal klopt) maar het is niet jouw probleem. Jij bent geen bank maar een ondernemer die moet worden betaald voor de geleverde diensten/producten. 

Sterker nog, als de wanbetaler blijkbaar geen buffer (meer) heeft dan loop jij een extra risico. Want wat als jouw wanbetaler tegen het randje van faillissement staat? 

Geef aan dat de factuur moet worden betaald en dat je bij geen betaling de vordering uit handen geeft aan een incassobureau. 

Heeft de wanbetaler op voorhand besloten om niet te betalen?

Nog voordat een wanbetaler bijvoorbeeld een bestelling bij je heeft geplaatst of geld heeft geleend, heeft de wanbetaler al besloten om jou niet (terug) te betalen? Communiceer in begrijpelijke taal wat je van de wanbetaler verwacht, bijvoorbeeld de betaling van de factuur. Het klinkt allemaal simpel maar dat is het vaak ook; logisch nadenken is het sleutelwoord (sleutelwoorden).

Stel de wanbetaler tevens schriftelijk in gebreke en schakel zo snel mogelijk een incassobureau in. Blijf niet langer dan noodzakelijk wachten. Iedere minuut die je langer wacht is in het voordeel van wanbetaler, niet in het voordeel van jou.

Zelf aanmaning of ingebrekestelling sturen of via een incassobureau?

Met het oog op snelle actie raad ik eigenlijk altijd aan om de laatste aanmaning of ingebrekestelling te sturen via een incassobureau. Je hebt inmiddels al genoeg pogingen gedaan om je geld (terug) te krijgen, zonder succes.

Laat een incassobureau een ingebrekestelling opstellen. Zodra er niet wordt betaald binnen de betalingstermijn dan wordt er direct actie ondernomen, zonder verdere vertraging.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon