"Specifieke/exacte incassokosten vermelden op aanmaning?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Specifieke/exacte incassokosten vermelden op aanmaning?

Specifieke/exacte incassokosten vermelden op aanmaning? Zoals je weet is per 1 juli 2012 de wet incassokosten (WIK) in werking getreden. Aanmaningen moeten vanaf 1 juli 2012 aan verschillende nieuwe eisen voldoen. Om incassokosten in rekening te mogen brengen moeten consumenten eerst een kosteloze aanmaning ontvangen waarin de incassokosten worden vermeld. De vraag die ik geregeld krijg: moet je de exacte incassokosten vermelden op een aanmaning?

Het antwoord hierop is: ja.

Je moet de exacte incassokosten vermelden op de aanmaning. Consumenten moet je conform de wet minimaal 14 dagen de tijd geven om de factuur alsnog te voldoen door middel van een kosteloze aanmaning. Hierna mogen incassokosten worden berekend door bijvoorbeeld mijn incassobureau.

Verzuim je de exacte incassokosten te vermelden op een aanmaning dan mogen in een later stadium geen incassokosten in rekening worden gebracht.

Een letterlijke quote uit het besluit buitengerechtelijke incassokosten (WIK):

Bij de aanmaning moet op grond van artikel 6:96 lid 5 BW het bedrag dat als vergoeding voor de incassokosten in rekening zal worden gebracht, worden vermeld. Dit bedrag moet in overeenstemming zijn met de maximale incassokosten die voortvloeien uit dit besluit. Om de gewenste duidelijkheid te bereiken, dient ook te worden vermeld wat de maximale incassokosten zijn die op basis van de wettelijke regeling in rekening kunnen worden gebracht, indien niet de maximale incassokosten op grond van de wettelijke regeling worden gevraagd.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon