"Wat is een redelijke betalingstermijn van een factuur?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Ik incasseer vorderingen namens particulieren en bedrijven middels een gratis debiteurenbezoek. Volledig op no cure no pay basis.

Wat is een redelijke betalingstermijn van een factuur?

Wat is een redelijke betalingstermijn van een factuur? Een ondernemer mag een betalingstermijn zelf bepalen. Het enige dat wet voorschrijft is dat een betalingstermijn redelijk moet zijn. Echter, wat is een redelijke betalingstermijn van een factuur?

Lever je aan consumenten?
Voor consumenten is een betalingstermijn van 14 dagen gebruikelijk. Per 1 juli 2012 gelden nieuwe wettelijke eisen aan een aanmaning voor consumenten. Lees hier waaraan een aanmaning voor consumenten per 1 juli 2012 moet voldoen.

Naast de betalingstermijn van 14 dagen die vaak wordt gehanteerd bij consumenten moet een aanmaning per 1 juli 2012 (invoering wet incassokosten) aan verschillende eisen voldoen. Een consument moet namelijk na het verstrijken van de betalingstermijn kosteloos worden aangemaand voordat de factuur overgedragen mag worden aan een incassobureau. Door middel van een aanmaning geef je de consument nog minimaal 14 dagen de tijd om de factuur te voldoen. Je mag hiervoor geen kosten in rekening brengen. Hieronder vallen ook administratie- en registratiekosten.

Tip: Vergeet de betalingstermijn niet te vermelden in de algemene voorwaarden en uiteraard ook niet op de factuur.

Vragen? 

Neem gerust contact op . 

Lever je aan bedrijven?
Voor bedrijven (b2b) is 30 dagen een redelijke en sinds 2013 bovendien wettelijke betalingstermijn (zie volgende kop).

Tip: Vergeet de betalingstermijn niet te vermelden in de algemene voorwaarden en uiteraard ook niet op de factuur.

Wettelijke betalingstermijn voor bedrijven
De betalingstermijnen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden zijn wettelijk vastgelegd. Als je niets contractueel hebt vastgelegd geldt een betalingstermijn van 30 dagen. Contractueel mag je een betalingstermijn oprekken naar maximaal 60 dagen en als het voor beide partijen niet nadelig is dan mag een betalingstermijn van langer dan 60 dagen worden gehanteerd.

Note: Tussen bedrijven en overheden geldt een betalingstermijn van 30 dagen. Zij mogen hier niet van afwijken.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Wil je weten wat ik zou doen in jouw situatie? Stel je vraag gratis via het contactformulier of bel 06 - 524 626 17

Heb je vragen? Ik help je graag via WhatsApp