"Wat is de beslagvrije voet en wie krijgt ermee te maken?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wat is de beslagvrije voet en wie krijgt ermee te maken?

Wat is de beslagvrije voet en wie krijgt ermee te maken? Een goede vraag die gesteld wordt door zowel schuldeisers als schuldenaren. Schuldeisers hebben recht op hun geld en moeten een flink bedrag betalen om beslag te leggen, een schuldenaar heeft het recht op een gedeelte van zijn inkomen zodat hij/zij vaste lasten kan betalen (en niet nóg meer schulden hoeft te maken).

Wie krijgt te maken met de beslagvrije voet? 
De schuldenaar 
Wanneer je een schuld hebt en de schuldeiser stapt naar de rechter dan kan hij (mits de rechter de vordering toekent) een gerechtsdeurwaarder inschakelen die vervolgens beslag legt op je inkomen. Om te voorkomen dat je – als schuldenaar – niet nog verder in de penarie komt is een beslagvrije voet vastgesteld. Je houdt dan een bepaald gedeelte van je inkomen over om de vaste lasten te betalen, dit wordt ook wel “leefgeld” genoemd.

De schuldeiser
De schuldeiser wordt uiteraard ook geconfronteerd met de beslagvrije voet; hij/zij ontvangt tenslotte een lager bedrag dan wanneer de beslagvrije voet op nihil wordt gesteld.

Hoe hoog is de beslagvrije voet?
De beslagvrije voet is niet voor iedereen hetzelfde, er wordt namelijk gekeken naar de (woon)situatie van de schuldenaar. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de hoogte van je inkomen, je gezinssituatie, je woonlasten en toeslagen dan wel teruggaven van een belastingdienst. Op basis van deze informatie wordt de beslagvrije voet vastgelegd. In de regel wordt de beslagvrije voet vastgesteld op 90% van de voor jou geldende bijstandsnorm.

Wat als de schuldenaar in het buitenland woont?
Wanneer een schuldenaar geen bekende woon- of verblijfplaats in Nederland heeft dan valt het gehele inkomen onder het beslag. Er wordt dan geen rekening gehouden met de beslagvrije voet daar deze op nihil wordt gesteld.

Contact onderhouden

De kosten om beslag te leggen op inkomen zijn hoog, voor zowel schuldeiser als schuldenaar. Het is daarom van belang dat dergelijke stappen zoveel mogelijk worden voorkomen. Wanneer een schuldenaar aan een beperkt aantal schuldeisers een bedrag is verschuldigd dan is het vaak mogelijk om een acceptabele betalingsafspraak te maken. In de praktijk gebeurt dit naar mijn mening te weinig daar schuldenaren vaak helaas geen contact onderhouden met de schuldeiser. De schuldeiser is dan genoodzaakt is om verdere stappen te ondernemen, zoals het leggen van beslag.  

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon