"Wat is een derdengeldenrekening, derdenrekening en kwaliteitsrekening?"

Luuc Rikken
Mijn naam is Luuc Rikken, praktisch ingestelde incasso jurist met 10+ jaar incasso- en deurwaarderservaring. Al tien jaar help ik via mijn incassobureau particulier en bedrijf met alle mogelijke incassoproblemen. Ik werk zoveel mogelijk op no cure no pay basis. Schuldenaren worden persoonlijk bezocht. Wil je weten wat ik adviseer in jouw situatie, leg je probleem aan mij voor.

Wat is een derdengeldenrekening, derdenrekening en kwaliteitsrekening?

Wat is een derdengeldenrekening, derdenrekening en kwaliteitsrekening? Een vraag die vaak wordt gesteld maar waar vrijwel geen antwoord op te vinden is. Een derdengeldenrekening is in principe een reguliere bankrekening waarop gelden van derden worden gestort en wordt beheert door een onafhankelijke derde.

Een derdengeldenrekening kan worden aangevraagd door een notaris, gerechtsdeurwaarder en een advocaat. De laatste groep (lees: advocaten) dient een stichting derdengelden op te richten om een derdengeldenrekening te kunnen openen. Het geld op deze bankrekening mag niet door één van deze groepen worden gebruikt voor andere doeleinden want het eigen vermogen wordt op deze manier juist gescheiden van het geld van derden. Het geld op een derdengeldenrekening mag dus niet worden gebruikt om te investeren daar het geen eigen vermogen is van de notaris, gerechtsdeurwaarder of advocaat.

Waarom een derdengeldenrekening?
Simpel: ter bescherming van het geld van derden. Bij een faillissement van bijvoorbeeld een notaris valt het geld op de derdengeldenrekening niet binnen het faillissement. Dit geld is tenslotte niet van de betreffende notaris en is wettelijk veiliggesteld. Het eigen vermogen wordt namelijk gescheiden van het geld van klanten. Betreffende notaris is uiteraard verplicht om een goede administratie bij te houden van zijn derdengeldenrekening.

Is een kwaliteitsrekening hetzelfde als een derdengeldenrekening?

Ja. Een kwaliteitsrekening is hetzelfde als een derdengeldenrekening. De term ‘kwaliteitsrekening’ wordt vaak gebruikt door notarissen.

Hoe kan je geld overmaken naar een derdengeldenrekening?

Geld overmaken naar een derdenrekening doe je op dezelfde manier als geld overmaken naar een reguliere bankrekening. Je kunt dus gewoon geld overmaken naar een dergelijke bankrekening via internetbankieren of je bank opdracht geven om geld over te maken.

Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?

Luuc Rikken Incasso jurist klein

Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.

Bel of WhatsApp voor incasso advies:

Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier

Right Menu Icon