"no cure no pay incasso, wat betekent dat echt?"
No cure no pay incasso, wat betekent dat echt?
No cure no pay.. je leest het vaak maar wat betekent dat nou écht? Bij no cure no pay incasso betaal je niets als het incassoprobleem niet wordt opgelost. Fijn, toch? In theorie wel. De incassobranche is echter niet altijd even transparant, met name over (het doorberekenen van) kosten is veel onduidelijkheid.
Verdiep je daarom altijd goed in de voorwaarden waarop no cure no pay kan worden aangeboden. Veel incassobureau’s bieden namelijk geen no cure no pay aan bij betwiste vorderingen, bij lage vorderingen en/of indien de schuldenaar (of schuldeiser) een particulier is.
Door je vooraf goed te informeren voorkom je teleurstellingen achteraf. Neem bij voorkeur (ook) contact op via e-mail zodat je afspraken hebt vastgelegd waarop je kunt terugvallen.
Klantervaringen
Wat mijn klanten zeggen
Kostendekkend werken bij no cure no pay
No cure no pay is soms onmogelijk, de voorwaarden verschillen per incassobureau. Het weerleggen van bezwaren is bijvoorbeeld zeer arbeidsintensief, de wettelijke incassokosten zijn daarom niet altijd kostendekkend.
In sommige situaties zijn de incassokosten wél kostendekkend, dat is vooral afhankelijk van de hoogte van de vordering en de complexiteit van de incasso opdracht. Maatwerk is soms nodig, in dat geval kunnen de kosten niet afhankelijk zijn van het resultaat.
Bij een gerechtelijke incassoprocedure is no cure no pay vaak ook niet mogelijk. Met name omdat er veel kosten voorgeschoten moeten worden door de schuldeiser. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een dagvaarding, het uitbrengen (betekenen) van een dagvaarding door een gerechtsdeurwaarder en het griffierecht (administratiekosten die de Rechtspraak in rekening brengt).
Dergelijke kosten worden voorgeschoten door de schuldeiser en worden vervolgens zoveel mogelijk verhaald op de wederpartij, de schuldenaar.
Gerechtsdeurwaarders mogen bovendien de zogenaamde ‘out of pocket’ kosten niet meer voorschieten. Dit zijn kosten die door derden aan de gerechtsdeurwaarder worden doorberekend, zoals het griffierecht. No cure no pay voor gerechtelijke procedures en het executeren (uitvoeren) van een vonnis is daarom niet mogelijk.
Hoe zit het met betwiste vorderingen?
Mijn incassobureau neem in principe elke opeisbare vordering aan op basis van no cure no pay. Ik neem sowieso incasso opdrachten in behandeling op én namens particulieren.
Als blijkt dat een vordering wordt betwist, dan bekijken we of het mogelijk is om de opdracht op no cure no pay basis te accepteren. Betwiste vorderingen kunnen soms op no cure no pay basis worden geaccepteerd. Dit is vooral afhankelijk of de vordering terecht of onterecht wordt betwist en hoeveel tijd ik moet investeren teneinde een positief resultaat te bereiken.
Voor een (relatief) lage vordering van bijvoorbeeld 500 euro kunnen we namelijk volgens de wet minder incassokosten in rekening brengen dan bij een hoge vordering, van laten we zeggen 10.000 euro.
Als een vordering wordt betwist dan mogen bij wet niet altijd incassokosten in rekening worden gebracht. Soms is het namelijk veel logischer om direct over te gaan op dagvaarden, zodat een rechter een beslissing kan nemen. Het in rekening brengen van incassokosten is in dat geval onredelijk en mag dus niet.
Wil je weten wat ik zou doen in jouw situatie? En wat hiervoor de kosten zijn én of we je kunnen helpen op basis van no cure no pay? Stel je vraag gratis via het contactformulier.
Heb je een vordering op een particulier (als particulier)?
Neem vooral contact op om de mogelijkheden te bespreken. Opdrachten namens particuliere schuldeisers en vorderingen op particuliere schuldenaren nemen we in behandeling. Ik help je graag.
Dit vind je misschien ook leuk
- Eerder een deurwaarder inschakelen dan een incassobureau? Waarom zou je dat doen?
- 5 praktische tips om geen incassobureau te hoeven inschakelen
- Deurwaarder inschakelen als particulier (privé). Is dat mogelijk?
- Incassobureau inschakelen als particulier mogelijk?
- Wat kost het inschakelen van een incassobureau?
- Je hebt geld tegoed van een particulier of bedrijf maar je wil niet naar de rechter?
- Welke smoesjes gebruiken wanbetalers
- Een onderhandse lening incasseren via een incassobureau
- Onbetaalde factuur betaald krijgen hoe groot is de kans
- Klant betaalt niet vanwege een klacht of probleem. Wat kan je doen?
Meer weten? Of mijn incassobureau inschakelen?


Mijn naam is Luuc Rikken, incasso jurist met 10+ jaar incasso-, creditmanagement- en deurwaarderservaring. Ik help je graag van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Heb je vragen? Bel, Whatsapp of e-mail mij.
Bel of WhatsApp voor incasso advies:
Liever contact via e-mail? Mijn e-mailadres is luuc@luuc.eu of gebruik het contactformulier